Bubble Barrier Harlingen vangt plasticvervuiling voor het in de Waddenzee terechtkomt

Algemeen 18-04
Bubble Barrier Harlingen vangt plasticvervuiling voor het in de Waddenzee terechtkomt

In Harlingen is een innovatieve oplossing onthuld om de Waddenzee te beschermen tegen plastic. De Bubble Barrier Harlingen is de eerste Bubble Barrier die plasticvervuiling tegenhoudt in dit beschermde Werelderfgoedgebied en helpt de Wadden- en Noordzee schoon te houden.

Bubble Barrier Harlingen vangt plasticvervuiling voor het in de Waddenzee terechtkomt

Plasticvervuiling is een groeiend wereldwijd probleem en een ernstige bedreiging voor ecosystemen en het leven in zee. De Waddenzee is één van de laatst overgebleven grootschalige intergetijden-ecosystemen waar natuurlijke processen grotendeels ongestoord blijven. In het gebied leven talloze plant- en diersoorten, waaronder Rode Lijst soorten als de grutto, strandplevier en bruinvis. Deze dieren lopen gezondheidsrisico’s door in plastic verstrikt te raken, of door zich erin te verslikken en verstikken.

Harlingen, de enige zeehaven van Friesland en de toegangspoort tot de Waddenzee, speelt een centrale rol in de bescherming van dit zeldzame UNESCO Werelderfgoed. De gemeente Harlingen erkent de ernst van de situatie en startte in samenwerking met Provincie Fryslân en Rijkswaterstaat, gesponsord door het Waddenfonds, het initiatief om een Bubble Barrier in Harlingen te plaatsen.

Langdurige en effectieve oplossing

De Bubble Barrier, ontwikkeld door The Great Bubble Barrier, vangt plastic vervuiling in waterwegen af met luchtbellen. Francis Zoet, medeoprichter en operationeel directeur, legt uit: "Het systeem werkt dag en nacht zonder de reguliere activiteiten van de waterweg te belemmeren, waardoor het een langdurige en effectieve oplossing is om plasticvervuiling dicht bij de bron te bestrijden." Uitgebreide tests tonen aan dat het Bubble Barrier systeem deeltjes opvangt vanaf 1 millimeter en 86 procent van het drijvende testmateriaal onderschept.

De eerste Bubble Barrier is in 2019 geïnstalleerd in Amsterdam, gevolgd door Katwijk in 2022 en Vila do Conde, Portugal in 2023. De Bubble Barrier in Harlingen wordt de derde Bubble Barrier in Nederland en de vierde in Europa. Het systeem wordt strategisch geplaatst in het Van Harinxmakanaal om zoveel mogelijk plasticvervuiling op te vangen voor het de Waddenzee kan bereiken.

Opwaartse stroming

Een Bubble Barrier bestaat uit een bellenscherm, een opvangsysteem en een luchttoevoer. Het bellenscherm wordt gecreëerd door lucht door een geperforeerde buis te pompen die op de bodem van het kanaal ligt. Dit genereert een opwaartse stroming die plastic naar het oppervlak leidt. Door het bellenscherm diagonaal in de waterweg te plaatsen, duwt de natuurlijke stroming van het kanaal het plastic afval naar de zijkant en in het opvangsysteem. Het opvangsysteem kan gemakkelijk door de gemeente worden geleegd.

De komende tijd voert de Wageningen University & Research (WUR) een monitoringsonderzoek uit naar het gevangen plastic en zal ATKB onderzoek doen naar de vismigratie rondom de Bubble Barrier.