header

woensdag, 12 april 2017 09:04

Vermijd lokale wateroverlast met verticale infiltratie

Het gemeentebestuur van het Limburgse Landgraaf kampte door het heuvelachtige terrein met lokale wateroverlast. Het vraagstuk? Hoe voorkom je die wateroverlast met een beperkt budget zonder een ingrijpend veranderd straatbeeld. Bijkomend probleem: hoe installatiehinder voor omwonenden minimaliseren? Zo kwam V-flow in beeld, het inline verticale infiltratiesysteem van Dyka.

De oplossing was een samenwerking tussen Dyka, Wegenbouw van de Kreeke en Nyloplast. Dyka nam de rechten voor deze oplossing onlangs over en verdeelt ze nu in de hele Benelux. "Dankzij de vierhonderd geplaatste infiltratiepalen blijven in Landgraaf bij hevige regenbuien overbelasting van de riolering en overstromingen uit. Dit tot grote vreugde van de bewoners", vertelt Pascal de Boer, productmanager bij Dyka. "Het V-flow-infiltratiesysteem is uniek. De infiltratiebuis en de kolk staan, in tegenstelling tot andere verticale oplossingen, in één lijn. Zo beperken we de installatieoppervlakte en -duur."
Bovendien combineert deze oplossing drie functies: regenwater opvangen, bergen en infiltreren. Het verticale afwateringssysteem reduceert plaatselijke overlast en is toepasbaar voor het ontkoppelen van regenwater. Integratie bij nieuwe en bestaande rioolstelsels kan zonder problemen. V-flow is dus een oplossing voor particulieren en bedrijven, in de industrie en bij openbare projecten.

Minder hinder, minder kosten
Bij installatie hoeft niet de hele straat open. Het boren van een gat op de plaats waar het systeem komt, volstaat. Dat levert minder hinder op voor de omwonenden. In Landgraaf waren de straten na één dag vrijgegeven. Ook zijn er lage kosten voor de plaatsing. Het systeem is onafhankelijk van andere voorzieningen. Infiltreren gebeurt ter plekke, los van het bestaande rioleringsstelsel. Dat is ook een besparing op de plaatsingskosten.
"Minder hinder, minder kosten, minder overlast; dat zijn de grote troeven van deze probleemoplosser. We merken dan ook een al maar toenemende interesse. Verleden maand plaatsten we zestien V-flows in de Belgische kustgemeente Knokke. Dat wordt later mogelijk nog uitgebreid met een veelvoud daarvan", legt De Boer uit.
Deze decentrale oplossing zorgt ervoor dat het straatbeeld ongewijzigd blijft. "Bestaande straatkolken worden vervangen door een V-flow-infiltratiesysteem. Daarbij blijven de huidige weginrichting en bestaande goten hun functie uitoefenen. Omdat V-flow direct infiltreert, zijn er geen bijkomende ondergrondse verbindingen nodig om het water af te voeren", zegt De Boer. Door de geringe benodigde oppervlakte, kan het systeem een oplossing zijn in situaties waar brede infiltratiebekkens niet mogelijk zijn.
V-flow is een van de paradepaardjes uit het Duborain-assortiment voor regenwaterbeheer van Dyka. Het systeem bestaat uit een kolk met zandvang en een geperforeerde buis met geotextiel. Het in de kolk opgevangen water wordt gebufferd in de buis en langzaam aan de bodem afgegeven. Dit systeem voorkomt niet alleen wateroverlast, maar vermijdt ook uitdroging van de bodem. De inspecteer- en reinigbare V-flow is beschikbaar in twee versies. Een met een gladde pvc-infiltratiebuis van 5 meter en een met een geribde pp-infiltratiebuis van 6 meter. Beide versies hebben dezelfde kolk van 1,5 meter met zandvang en filter.

Meedenken met de klant
Het succes van deze oplossing is ook te verklaren door het meedenken met de klant. Een voorbeeld van dat meedenken is de afdeling Engineering en Consulting van Dyka. Zij berekent onder andere welke oplossing in welke situatie het meeste geschikt is. "Een ander voorbeeld van dat meedenken, is de excentrische stelring op de V-flow. Eens die in de grond zit, moet de kolkkop mooi in de stoep passen. Dat kan een heuse klus zijn. Maar dankzij de excentrische stelring, draai je de kolkkop zo, dat hij altijd precies past. Dat garandeert een mooie afwerking op straatniveau", besluit De Boer.

Tom Vanagt is marketingmedewerker bij Dyka.

 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties