A9 Gaasperdammertunnel helemaal open

Vandaag om 05.00 uur was het zo ver: de Gaasperdammertunnel ging helemaal open voor verkeer. De eerste vijf rijstroken werden begin juli al geopend door minister van Nieuwenhuizen.
A9 Gaasperdammertunnel helemaal open| Land Water

Met de ingebruikname van de rijstroken voor lokaal verkeer richting Diemen rijdt nu al het verkeer door de tunnel. De ‘oude’ snelweg A9 is vanaf dan niet meer in gebruik en wordt de komende maanden helemaal afgebroken. Bovenop het dak van de tunnel is al gestart met de aanleg van een park dat de wijken in Amsterdam-Zuidoost met elkaar verbindt.

Trots op de Gaasperdammertunnel

Minister van Nieuwenhuizen: “Ik ben er trots op dat de Gaasperdammertunnel helemaal open is voor verkeer. Het grootste wegenbouwproject van de afgelopen tien jaar. Een cruciale en unieke tunnel voor de bereikbaarheid van de Noordelijke Randstad. Maar er is nog een reden waarom ik blij ben met deze tunnel. De wijken van dit stadsdeel worden niet langer doorsneden door een verkeersader, maar zijn straks verbonden door een park, ook dat doet een tunnel.”

A9 Gaasperdammertunnel

De Gaasperdammertunnel is met 3 km de langste landtunnel van Nederland. De tunnel bestaat uit vijf tunnelbuizen met in totaal elf rijstroken, waaronder een wisselstrook, en heeft als enige rijkstunnel in Nederland op- en afritten halverwege de tunnel. In de tunnel ligt lichtgekleurd asfalt. Het witte grind in het asfalt reflecteert de verlichting in de tunnel waardoor de ledverlichting minder fel hoeft te branden. De tunnel maakt onderdeel uit van de snelweg A9 Gaasperdammerweg, die tussen de knooppunten Holendrecht en Diemen is verbreed naar vijf rijstroken per rijrichting en een wisselstrook. De wisselstrook voor in de spits volgt in 2026, zodra ook de uitbreiding van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht is afgerond.

Park op het dak

Met de verbreding van de A9 Gaasperdammerweg en de bouw van de Gaasperdammertunnel ontstaat ruimte op het dak van de tunnel. Op deze plaats krijgen omwonenden van de Gaasperdammerweg een park dat de wijken Bijlmermeer en Gaasperdam met elkaar verbindt. Wijken die eerst gescheiden werden door de A9. Bovendien hebben deze wijken na opening van de tunnel schonere lucht en minder geluidsoverlast waardoor de leefbaarheid verbetert. Het ontwerp voor de inrichting van het park is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam en betrokken bewoners. Het park moet eind 2021 klaar zijn. Op het dak van de tunnel komen ook ruim 5.000 zonnepanelen die stroom leveren voor onder meer de verlichting en de matrixborden.