Aa en Maas betrekt nog dit jaar energie van bijna 10.000 zonnepanelen

Waterschap Aa en Maas start in augustus met de aanleg van drie zonneweides op lege plekken op het terrein van de rioolwaterzuivering aan de Bakelseweg. Er komen twee zonneweides bij de installaties en één zonneweide op de voormalige stortplaats voor slib. De energie van de bijna 10.000 panelen wordt direct gebruikt voor het zuiveren van rioolwater. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind dit jaar afgerond.
Aa en Maas betrekt nog dit jaar energie van bijna 10.000 zonnepanelen| Land Water
De rioolwaterzuivering aan de Bakelseweg in Aarle-Rixtel.

Voor de start van de werkzaamheden worden de bomen op de voormalige slibstort gekapt. De meest zuidelijk staande bomen zijn vorig najaar al gekapt. Vanaf 19 juli volgt de rest. Ter compensatie plant het waterschap binnen drie jaar nieuwe bomen in de omgeving van de zuivering. Bij de kap laat het waterschap bomen en struiken rondom enkele dassenburchten ongemoeid. Ook de randen van het terrein blijven groen, zodat de zonneweide niet of nauwelijks zichtbaar is.

Ruimte voor natuur

Twee van de drie zonneweides hebben een ‘groen’ tintje. Daar is gekozen voor zogenaamde bifacial-panelen. Deze panelen laten gedeeltelijk licht door. De panelen worden hoog geplaatst, op het zuiden gericht en met ruimte tussen de rijen. Zo krijgen planten, bloemen, insecten, vogels en kleine zoogdieren voldoende zonlicht en water. De derde zonneweide komt op bestaand asfalt tussen de installaties. Om een zo hoog mogelijke energieopbrengst te realiseren worden hier reguliere panelen toegepast, die dicht op elkaar worden geplaatst in een ‘dakje’ gericht op het oosten en westen.

Aa en Maas op weg naar energieneutraal

Waterschap Aa en Maas wil in 2030 alle energie die zij verbruikt zelf opwekken, vanwege de gevolgen van klimaatverandering. Daarom legt Aa en Maas niet alleen in Aarle-Rixtel zonneweides aan, maar op lege plekken op al zijn zeven rioolwaterzuiveringen in Oost-Brabant. Bij elkaar is dat goed voor zo’n 40 procent van het eigen energieverbruik. De zonneweides in ’s-Hertogenbosch, Heeswijk-Dinther en in Vinkel zijn al klaar. Naast energie uit zon haalt het waterschap energie uit water en rioolslib.