Aanleg zonneweides bij rioolwaterzuivering Oijen start in september

Bij de rioolwaterzuivering in Oijen legt waterschap Aa en Maas ecologische zonneweides aan op de percelen aan de noord- en zuidzijde. Eind juli vinden de voorbereidende werkzaamheden plaats, zodat in september de aanleg van deze ecologische weides start. Naar verwachting is de aanleg in januari klaar. Dan draait de rioolwaterzuivering voor bijna 50 procent op energie van de eigen panelen.
Aanleg zonneweides bij rioolwaterzuivering Oijen start in september| Land Water
Een impressie van de zonneweides bij rioolwaterzuivering in Oijen.

Aannemer Equans voert de werkzaamheden uit. De belangrijkste klus deze maand is het egaliseren van de grond. Dit duurt ongeveer een week. Vanaf september start Equans met de realisatie van de zonneweides. Het bedrijft plaatst panelen, trekt kabels en brengt voorzieningen aan om de energie van de panelen om te zetten naar stroom. Als alles klaar is, wordt er een hek geplaatst om beide terreinen, gevolgd door een wilde groene haag.

Zonneweides met groene haag

De bij elkaar 8.500 panelen van de twee zonneweides staan in rijen gericht op het zuiden. Om te voorkomen dat bewoners van de Parallelstraat de panelen zien, worden ze maar anderhalve meter hoog. Ook plaatsen we een wilde haag met verschillende groenblijvende struiken. Dit gebeurt als de zonneweides helemaal klaar zijn, zodat de planten geen schade oplopen door de werkzaamheden.

Natuur krijgt de ruimte

Op beide zonneweides krijgt de natuur de ruimte. Om te zorgen voor voldoende licht en water op de bodem, staan de rijen met panelen 2 meter uit elkaar en zitten er kieren tussen de panelen. Ook is er gekozen voor zogenaamde bifacialpanelen. Deze laten gedeeltelijk licht door. Als alles klaar is wordt het terrein ingezaaid met bloemen en kruiden. De terreinen worden af en toe gemaaid, zodat de panelen niet overwoekerd raken. Daarnaast plaatst het waterschap lage fruitbomen en struiken met bessen onder aan de dijk. Tot slot krijgt het hek rondom de panelen doorgangen voor kleine zoogdieren.