ABB moderniseert Oosterscheldekering

Rijkswaterstaat heeft ABB een contract gegund voor het upgraden van het besturingssysteem van de Oosterscheldekering, het icoon van de Nederlandse Deltawerken, 's werelds grootste hoogwaterbeschermingsconstructie die ons land beschermt tegen overstromingen vanuit de Noordzee. Met 26 procent van Nederland onder de zeespiegel speelt de Oosterscheldekering een sleutelrol in de veiligheid van het land.
ABB moderniseert Oosterscheldekering| Land Water

De Deltawerken bestaan uit twee sluizen, zes dammen en vijf stormvloedkeringen. Met een lengte van 9 km is de Oosterscheldekering de grootste van de 13 dammen en stormvloedkeringen van de Deltawerken. Sinds 1986 beschermt de Oosterscheldekering het Zeeuwse en Zuid-Hollandse achterland tegen hoogwater.

Besturing Oosterscheldekering

Het AbilityTM System 800xA van ABB heeft de kering van de Oosterscheldekering de afgelopen 36 jaar bestuurd. Onder normale omstandigheden blijft de kering open; wanneer er waterstanden van meer dan 3 meter boven het Normaal Amsterdams Peil worden voorspeld, gaat de kering dankzij de ABB-technologie alvast naar beneden. Momenteel zorgen 260 ABB AC 800M-controllers ervoor dat 62 stalen deuren, elk 42 meter breed, met één druk op de knop open en dicht gaan. Dit ambitieuze project demonstreert de mogelijkheden van System 800xA, met 64.000 I/O onder één besturingssysteem, en zal er ook voor zorgen dat de slagboom voldoet aan de nieuwste veiligheidsvoorschriften. “We zijn enorm trots op onze rol in het leveren van de automatiseringstechnologie voor deze kritieke infrastructuur, die 60 procent van Nederland behoedt voor mogelijke overstromingen”, aldus Gerton Dekkers, vice president bij ABB Benelux. “We hebben de afgelopen drie decennia nauw samengewerkt met Rijkswaterstaat, waarbij beide partijen hun vaardigheden en kennis hebben gedeeld om de operationele efficiëntie van de kering te optimaliseren. Dit project is een voorbeeld van onze kernwaarden om veilige, slimme en duurzame operaties mogelijk te maken.”

ABB kreeg het contract in 2021. Dit omvatte een voorstudie en proof-of-concept om de voorgestelde set-up te testen. Het contract, dat een vijftienjarige service- en zorgovereenkomst omvat, zal in de komende drie jaar gefaseerd worden ingevoerd. ABB heeft ook de besturingssystemen geleverd voor diverse andere stormvloedkeringen in Nederland, waaronder de Maeslantkering, de Ramspolkering en de Haringvlietdam.