Albert Verlinde neemt FORT! in ontvangst

Eeuwenlang dienden waterlinies en forten als de hoofdverdediging van Nederland. Nu hebben de forten vrijwel allemaal een nieuwe bestemming gevonden. Stichting Liniebreed Ondernemen neemt de lezer mee langs de highlights in het gloednieuwe magazine FORT!. Deze werd donderdagochtend 25 juni in het Vondelpark in Amsterdam overhandigd aan Albert Verlinde, ambassadeur van de BankGiro Loterij, waar Liniebreed dit jaar een eenmalige schenking van kreeg. FORT! is maar liefst zestig pagina’s dik en wordt gratis verspreid via forten, VVV’s of horecagelegenheden in de waterlinies van Nederland. FORT! kan ook gratis online worden gelezen op www.forten.nl.
Albert Verlinde neemt FORT! in ontvangst| Land Water
Albert Verlinde neemt FORT! in ontvangst| Land Water

Het zevende nummer van FORT! Magazine kwam vanwege het coronavirus later uit dan gepland. Pas op 1 juni konden de eerste forten hun deuren openen voor publiek. Inmiddels zijn de forten ingericht op de 1,5 meter economie en zijn er overal desinfectiezuilen geplaatst. Daarom is nu de tijd rijp om FORT! te presenteren. In dit eigentijdse jaarmagazine wordt een kijkje gegeven in het uitgebreide activiteitenaanbod van forten, waterlinies, vestingsteden en bunkers in Nederland. Maar liefst zestig pagina’s forten-leesplezier wordt komend weekend in een oplage van 40.000 verspreid over 480 locaties.

Albert Verlinde: “Wat zijn die forten interessant. Ik had geen idee dat er zoveel van zijn in Nederland, wel meer dan tweehonderd! Ik had een beeld van koude, vochtige en oude gebouwen die ver van de bewoonde wereld afliggen. Nooit gedacht dat er zoveel te doen is. Geweldig dat dit magazine hier aandacht aan besteedt.”

Veel linies aan bod

Dit jaar komen meer linies dan ooit aan bod in het blad, van de Oude Hollandse Waterlinie tot de Stelling van de monden der Maas en het Haringvliet en van de Atlantikwall tot de Neder-Germaanse Limes. Met het oog op de UNESCO-Werelderfgoed nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam, wijden we aan de twee grootste linies een heuse special.  Dat de jongere generatie de forten een warm hart toedraagt, blijkt uit het coverartikel over een zomerse vaartocht langs de Beemster forten. Cover-studenten Stijn, Pepijn, Jeroen en Olivier overhandigen daarom het eerste exemplaar aan Albert Verlinde. Ook vestingsteden krijgen in FORT! veel aandacht. Bij Liniebreed zijn naast nagenoeg alle forten en alle liniegemeenten in Nederland, namelijk ook dertig vestingsteden als aangesloten. Historisch gezien spelen ze een belangrijke rol bij de verdediging met water als bondgenoot.