Amsterdam en Rotterdam wereldwijde duurzame koplopers

Amsterdam en Rotterdam doen het relatief goed in de wereldwijde top 100 van duurzame steden. Amsterdam staat op een tiende plek en Rotterdam op nummer twaalf. Amsterdam krijgt een hoge beoordeling op onder meer basis van de kwaliteit van infrastructuur, transport en digitale connectiviteit, terwijl Rotterdam het goed doet als het gaat om groen in de stad en duurzame mobiliteit. Beide steden staan in de top 5 als het gaat om duurzaam afvalmanagement. Dat blijkt uit de vijfde editie van de Arcadis Sustainable Cities Index 2022, dinsdag uitgebracht door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. Arcadis meet hierbij honderd wereldsteden op drie duurzame pijlers: people, planet en profit.
Amsterdam en Rotterdam wereldwijde duurzame koplopers| Land Water

Europese steden blijven het goed doen op het gebied van duurzaamheid. In de top 20 staan liefst dertien Europese steden met Oslo als meest duurzame stad. Oslo scoort goed op de pijler ‘planet’ met onder meer groen in de stad, deelvervoer, lage criminaliteit, goed inkomen, gelijkheid en de werk/privébalans. Stockholm, Tokio, Kopenhagen en Berlijn maken de top 5 compleet. Onderaan de lijst bungelen Nairobi, Johannesburg, Buenos Aires, Jakarta en Sao Paulo. We willen onze steden in balans brengen. Alleen is de praktijk weerbarstig, want heb je in een gebied alle vinkjes als energieneutraal, gezondheid, wateropvang, hergebruik, afvalscheidingen, circulair gebouw met duurzame materialen, prettig binnenklimaat, goed ontworpen buitenruimte in het groen, dan komt de betaalbaarheid flink onder druk.
Hoewel de pandemie voor veel steden tijdelijk een rem op de groei zette, bood dit wel de gelegenheid om te werken aan groenere, gezondere en meer inclusieve centra. In veel opzichten werkte dit als een ‘wake-up call’. Bestuurders beseffen zich meer en meer dat duurzaamheid geen luxe is, maar noodzaak. Ze hebben ook gezien dat een radicale transformatie bijna van de ene dag op de andere kan plaatsvinden. 

Amsterdam en Rotterdam

In Nederland gaat het vooral over betaalbare en schaarse woonruimte. “Ook voor belangrijke groepen als politieagenten, onderwijzers en verpleegkundigen moet er woonruimte zijn, maar zij vinden nauwelijks betaalbare huizen in grote steden”, legt Verali von Meijenfeldt directeur Amsterdam bij Arcadis uit. “Daarom denk ik dat we vooral moeten kijken naar transformatie van bijvoorbeeld kantoren tot woonruimte in combinatie met een circulaire en klimaatbestendige aanpak. Met slim combineren maken we ruimte voor alle aspecten van een duurzame stad. Denk bijvoorbeeld aan meer woningen en kantoren rond openbaar vervoersknooppunten, waardoor we minder parkeerplaatsen nodig hebben en daar leefbare ruimte voor te creëren. Verder kan Amsterdam verbeteren op de energietransitie omdat het energiegebruik hoger ligt dan gemiddeld.”
Dat Rotterdam het in deze editie ook goed doet stemt Arrèn van Tienhoven directeur Rotterdam bij Arcadis tot vreugde. “De stad zette meer in op energietransitie, klimaat en digitalisering. Dat is ook terug te zien in de score van de index waarin opvalt dat groen en duurzame mobiliteit het goed doen. De grote opgave is om alle inwoners mee te nemen in de transities en iedereen gelijke kansen te bieden op fijn wonen, werken en verblijven in de stad. Voor nieuwbouw van woningen moeten we scherpe keuzes maken om wonen voor iedereen betaalbaar te houden. Denk aan minder dure wolkenkrabbers en meer gebouwen met maximaal acht verdiepingen.”

Het volledige rapport kunt is hier te downloaden.

Top 20 

1 Oslo
2 Stockholm
3 Tokio
4 Kopenhagen
5 Berlijn
6 Londen
7 Seattle
8 Parijs
9 San Francisco
10 Amsterdam
11 Zurich
12 Rotterdam
13 Glasgow
14 Los Angeles
15 New York
16 Frankfurt
17 Vancouver
18 Edinburgh
19 München
20 Washington DC