Anouk van der Poll: zorgen voor het ‘bloed van de aarde’

Anouk van der Poll (47) uit Eindhoven heeft iets met water. “Het is een fascinerend onderwerp”, vertelt ze. “Water is het bloed van de aarde, zonder water is er geen leven. We moeten er beter voor zorgen. Mensen realiseren zich niet hoe belangrijk water is.”

Anouk van der Poll draagt uit dat schoon water een levensvoorwaarde is. (Foto: Eddie Mol)

De in Dieren geboren en getogen designer brengt op de Dutch Design Week (DDW) met de Embassy of Water samen met een reeks experts creatieve en slimme oplossingen. Anouk werkt al tientallen jaren met water. Ze raakte ervan in de ban tijdens haar studie aan de Design Academy in Eindhoven.

Boswachter


“Mijn inspirator is Viktor Schauberger, een Oostenrijkse boswachter, natuuronderzoeker en uitvinder. Hij geldt als de grootste deskundige op het gebied van water. Schauberger snapte precies hoe water stroomt en hoe het komt dat forellen tegen de stroom in een waterval op konden springen. En dat de beweging van een draaikolk het water in een beek of rivier gezond houdt.” Zijn visie vormde de inspiratie voor een waterkaraf met waterkolk, waarop Anouk van der Poll in 2002 afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven.

Water en Anouk

Water liet Anouk van der Poll sinds haar studie niet meer los. Op de Dutch Design Week van 2018 resulteerde dat voor het eerst in de Embassy of Water, een plek waar maatschappelijke partijen werken aan de bewustwording over het onderwerp. Dit jaar tekent Studio Covers voor een paviljoen met slimme oplossingen voor de woningbouw. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de zogeheten Embassy-partners provincie Noord-Brabant, gemeente Eindhoven, Brabant Water, waterschap De Dommel en de Dutch Design Foundation.

Actueel onderwerp


Water is een actueel onderwerp. Slimme koppen breken zich het hoofd hoe ze de gevolgen van klimaatverandering en verslechterende waterkwaliteit kunnen aanpakken. “Regenbuien worden heftiger en we krijgen langere periodes van droogte”, vertelt Van der Poll. “Hoe gaan we daar mee om? Hoe bufferen we water? Tegelijk moeten we ons afvragen hoe we er slimmer mee kunnen omgaan, hoe we verspilling kunnen voorkomen.”

Ondertussen blijkt uit het ene na het andere onderzoek dat ook de waterkwaliteit onder druk staat. “Er ligt een gigantische opdracht voor ons als samenleving om dit aan te pakken.”

In dat kader past een bijeenkomst op maandag 23 oktober, als ’s middags een groot aantal experts en bestuurders van overheden, waterbedrijven en andere betrokkenen over de vloer komen bij de Embassy of Water. Ze gaan na een rondleiding met elkaar in gesprek over de vraag hoe we ook in de toekomst goed, betaalbaar water houden.

Publiek


Het publiek kan zich tijdens de gehele Dutch Design Week, van 21 tot en met 29 oktober, dagelijks tussen 11.00 en 18.00 uur vergapen aan de creatieve oplossingen die zijn bedacht voor een verantwoord en meer circulair gebruik van water in de woningbouw van de toekomst. Anouk van der Poll en collega’s staan belangstellenden te woord.

Bijvoorbeeld over wat de komende jaren echt nodig is. “De kringloop moet worden hersteld. Water moet in de bodem terechtkomen om verdroging tegen te gaan, en niet versneld in de zee. Het roer moet om, dat is mijn persoonlijke boodschap. Ik hoop dat de mensen die ons paviljoen op het Stadhuisplein tijdens de Dutch Design Week bezoeken - net als ik destijds op de Design Academy - geïnspireerd huiswaarts keren.”

Dit artikel is geschreven door Hub Dohmen, Woordvoerder dagelijks bestuur (GS) van Brabant op het gebied van Water & Bodem, VTH, Gezondheidszorg en Brede Welvaart.