Bijzondere voorzieningen in beeld wint RIONEDinnovatieprijs

Bijzondere voorzieningen in beeld van Gemeente Maastricht i.c.m. HaDennis is door de deelnemers aan de RIONEDdag op 6 april uitgeroepen tot innovatie van 2023 op het gebied van riolering en stedelijk waterbeheer.

Bijzondere voorzieningen in beeld wint RIONEDinnovatieprijs| Land Water
Bijzondere voorzieningen in beeld wint RIONEDinnovatieprijs| Land Water

Iedereen in de rioolsector kent het wel. Je hebt gegevens nodig van een bepaalde overstortput, een stuw of andere bijzondere voorziening. En jawel hoor, nét die voorziening waarvan je gegevens nodig hebt ontbreekt het daaraan. Zo verging het ook in de gemeente Maastricht. Met behulp van een LiDAR-scanner worden bijzondere voorzieningen als overstorten, stuwen en BBB’s sneller en gedetailleerder in kaart gebracht.

Hilde Niezen, directeur Stichting RIONED, feliciteert de winnaars. “Met een overtuigende 63 procent in de tweede stemronde won ‘Bijzondere voorzieningen in beeld’ de RIONEDinnovatieprijs 2023. Dankzij de scanner breng je een ondergrondse voorziening eenvoudig in kaart. Daarna heb je ontzettend mooie 3D-beelden die je kunt gebruiken om de werking van de voorziening te visualiseren.”

RIONEDdag

De RIONEDdag is het jaarlijkse congres van de professionals op gebied van stedelijk waterbeheer bij gemeenten, waterschappen en bedrijven. Dit jaar waren er meer dan 600 geregistreerde deelnemers.

De drie genomineerden voor de RIONEDinnovatieprijs presenteerden hun innovatie en beantwoordden vragen. De deelnemers aan de RIONEDdag van 6 april stemden daarna voor de winnaar van de RIONEDinnovatieprijs 2023: Bijzondere voorzieningen in beeld van Gemeente Maastricht i.c.m. HaDennis.

De twee andere nominaties waren:

- Sewerage Designer door Gemeente Zundert en Nelen & Schuurmans: een softwaretool om het ontwerpproces van riolering te versnellen.

- SUCCES klimaattoets door Sweco: een quick-scan waarmee klimaatbestendigheid getoetst kan worden.