Churchillbrug na grote renovatie weer volledig open

De werkzaamheden aan de Leidse Churchillbrug zijn volledig afgerond. De brug is inmiddels weer geopend voor zowel weg-als vaarverkeer. Wegens de grote renovatie was de brug sinds 20 juli dicht.
Churchillbrug na grote renovatie weer volledig open  | Land Water
Churchillbrug na grote renovatie weer volledig open  | Land Water
Churchillbrug na grote renovatie weer volledig open  | Land Water

De renovatie is in opdracht van de gemeente Leiden uitgevoerd door Griekspoor. De in 1984 gebouwde brug is een belangrijke schakel voor de N206, die de A4 en de A44 met elkaar verbindt. Vanwege de grote verkeersdrukte hebben de werkzaamheden grotendeels gedurende de autoluwere zomerperiode plaatsgevonden.

Renovatie

De werkzaamheden bestonden uit het vervangen van het beweegbare deel van de brug (het brugval), de volledige stalen bovenbouw, de aandrijving en de elektrotechnische installatie. Ook het betonwerk is flink onder handen genomen. Zo zijn er poeren geplaatst, is de oplegpijler een meter verlaagd en aangestort en is het landhoofd aangepast. Het doel van de renovatie was om de brug toekomstbestendig en vrij indeelbaar te maken voor het wegverkeer.

“Om de brug in de toekomst met meer en zwaarder autoverkeer te kunnen belasten, was renovatie noodzakelijk”, aldus Thijs Baalbergen, projectcoördinator bij Griekspoor. “Door de beweegbare delen van de brug te vernieuwen en te verzwaren, is de brug nu niet alleen sterker maar ook vrij indeelbaar voor het wegverkeer. Daarnaast is ook de elektromechanische aandrijving vernieuwd en is de elektrische installatie in zijn geheel vervangen en voorzien van het CE-certificaat en voldoet aan de machinerichtlijnen. De renovatie is voorspoedig en geheel volgens planning verlopen.”