CirTec winnaar van WEX Global 2022 Award

Tijdens de WEX Global 2022 conference in Valencia werd de technologie waarmee CirTec cellulose, het basisbestanddeel van toiletpapier, uit rioolwater haalt door een jury van experts uit de sector tot winnaar uitgeroepen van de WEX Global 2022 Award voor circulaire watertechnologie. Door aan het begin van het zuiveringsproces in twee stappen een residu stroom waarmee biogas opgewekt kan worden en een relatief schone cellulose stroom te onttrekken uit rioolwater wordt het energie verbruik van een zuivering significant verlaagd, ontstaat minder slib (afval) en zijn minder chemicaliën nodig voor ontwatering. 
CirTec winnaar van WEX Global 2022 Award| Land Water

Mark Barker, ceo van WEX, vertelde bij de uitreiking van de prijs dat “de juryleden vooral onder de indruk van CellCap waren, doordat het herwinnen van een grondstof (cellulose) niet alleen op de zuivering een belangrijke besparing oplevert, maar invulling geeft aan de circulaire doelstellingen van de sector en een duidelijke bijdrage levert aan reductie van CO2-emissie.”
“Dit is een echte circulaire oplossing en voor mij is dit de winnaar omdat het toepassingen in heel Europa heeft en gevalideerd is. Ze hadden niet meer kwantitatief bewijs kunnen leveren.” en “Een combinatie van circulaire economie (hergebruik van cellulose) en operationele optimalisatie die leidt tot een lagere OPEX is een geweldige oplossing en een bekroond en innovatief project”, zo citeerde Barker de jury in zijn toelichting.

Coos Wessels, directeur van CirTec, toonde zich bijzonder trots op het winnen van de WEX Global 2022-prijs voor innovatie in watercirculariteit. “Om na een voorselectie te worden gekozen uit vier genomineerde fantastische innovaties is een bijzondere prestatie, die niet alleen te danken is aan een fantastisch team bij CirTec, maar ook aan onze partners en launching customers.”
CirTec heeft, samen met een aantal partners, al eerder aangetoond dat het met CellCap-technologie technisch mogelijk om zuivere verkoopbare cellulose uit rioolwater halen. Door de samenwerking met Recell Group en Cellvation wordt deze herwonnen grondstof als hoogwaardig product weer ingezet en wordt naast besparingen op een rioolwaterzuivering ook een aanzienlijke reductie in CO2-emissie bereikt in de hele waardeketen. In Nederland gebeurt dit (nog) niet met een product van CirTec, hiervoor moeten we momenteel naar Valencia of Lecce.