Cittaslow onder indruk van Grensmaas

Kwaliteit van leven. Het project Grensmaas voegt daar in Zuid-Limburg met waterveiligheid en omvangrijke nieuwe natuur veel extra’s aan toe. Geen wonder dat vertegenwoordigers van Cittaslow onder de indruk waren van Grensmaas.

Cittaslow onder indruk van Grensmaas| Land Water

De internationale beweging Cittaslow ontstond in 1999 op initiatief van Paolo Saturnini, voormalig burgemeester van Greve in Chianti, een stadje in Toscane. Het hoofddoel van Cittaslow was, en is nog steeds, om de filosofie van Slow Food uit te breiden naar lokale gemeenschappen en het bestuur van steden, door de concepten van ecogastronomie toe te passen in de praktijk van het dagelijks leven. Gemeenten die zich aansluiten bij de vereniging worden gemotiveerd door nieuwsgierige mensen naar een tijd waar de mens nog steeds de hoofdrolspeler is van de langzame en gezonde opeenvolging van de seizoenen,

President Mauro Migliorini di Asolo en secretaris-generaal Pier Giorgio Oliveti van Cittaslow waren enthousiast over hun werkbezoek aan de Grensmaas. Samen met burgemeester Jos Hessels en wethouder Peter Pustjens van de gemeente Echt-Susteren en burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik bezochten de Italiaanse bestuurders vrijdag 24 februari de werklocatie Trierveld en Illikhoven en Visserweert. Ze waren vooral onder de indruk van de omvang van het project.

Cittaslow is wereldwijd actief in 30 landen. Ruim 220 gemeenten hebben inmiddels het internationale keurmerk van die organisatie. Dat betekent dat die gemeenten zich onderscheiden met een excellente leefomgeving. Echt-Susteren en Maaseik zijn Cittaslow-gemeenten.

Het bezoek van de Italiaanse bestuurders van Cittaslow werd afgesloten met een kijkje op de Pater Sangersbrug in Roosteren die waarschijnlijk binnen enkele jaren wordt vervangen door een nieuwe brug. De gemeente Echt-Susteren en Consortium Grensmaas hopen dat de aanleg van de brug ook tot een nieuwe gebiedsontwikkeling voor Roosteren leidt met extra waterveiligheid, natuur en mogelijk woningbouw.