Delftse start-up Field Factors steekt de grens over

De start-up Field Factors uit Delft is unaniem verkozen tot winnaar van de New-York - Kopenhagen Dual Urban Water Challenge. Deze toonaangevende steden waren in een open call op zoek naar innovaties die hen kunnen helpen om regenwater te zuiveren en te kunnen hergebruiken, om een oplossing te bieden voor wateroverlast en achteruitlopende waterkwaliteit door het veranderende klimaat. Karina Peña, ceo van Field Factors, wist de jury tijdens een pitch te overtuigen van het Urban Waterbuffer concept – een compact, nature-based systeem dat regenwater zuivert en opslaat voor hergebruik, speciaal ontwikkeld voor stedelijk gebied.
Delftse start-up Field Factors steekt de grens over| Land Water

Het winnen van deze challenge leidt voor Field Factors tot samenwerkingen met zowel Kopenhagen als New York. Deze steden zijn aangesloten bij Access Cities, een globaal samenwerkingsverband tussen verschillende steden die zich richten op duurzame stedelijke ontwikkeling. Beide steden ervaarden vergelijkbare problemen op het gebied van klimaatadaptatie en hadden daarom de handen ineen geslagen voor deze wedstrijd. De steden hopen en verwachten dat de resultaten niet alleen nuttig zijn voor henzelf, maar gedeeld kunnen worden met andere steden. Karina Peña: ”We zijn als team heel trots op deze prestatie! We zijn al actief in Nederland, België en Spanje, maar om door te kunnen stromen naar zowel Denemarken als Amerika is echt geweldig. Ons doel is om onze steden groen, koel en klimaatbestendig te houden. Het winnen van deze challenge brengt ons weer een stap dichterbij!”

Urban Waterbuffer van Field Factors

Het Urban Waterbuffer-concept is een nature-based, compact systeem voor regenwaterhergebruik in de stad. Het systeem werkt middels vijf stappen: regenwater verzamelen, vasthouden, zuiveren, ondergronds opslaan en hergebruiken. Het biedt steden de kans om klimaatbestendig te worden, door een oplossing te bieden voor zowel hittestress als droogte. Deze oplossing zorgt voor voldoende zoetwater in de stad en kan (na zuivering) worden gebruikt voor allerlei stedelijke toepassingen. Het systeem is al toegepast op verschillende locaties in Europa: Rotterdam gebruikt regenwater om sportvelden te besproeien, in Den Haag kunnen buurtbewoners hun moestuintjes ermee bewateren en in Madrid wordt een vijver van goede kwaliteit gehouden. Met de aanhoudende zoetwatertekorten en de kosten die dit met zich meebrengt voor gemeenten, wordt deze noodzaak steeds duidelijker.

De NYC-CPH Urban Water Challenge

Voor deze challenge zochten New York City en Kopenhagen naar innovatieve oplossingen om regenwater op te vangen en te zuiveren om de voordelen van regenwater te kunnen benutten. Tijdens de challenge vond een kick off webinar plaats, waarna twee creatieve workshops volgden met de zestien deelnemende organisaties. Uiteindelijk mochten vijf organisaties hun oplossing pitchen voor een jury, bestaande uit een panel van de NYC Department of Environmental Protection, City of Copenhagen, Rambøll en C40 Cities. Deze jury koos unaniem voor de Urban Waterbuffer van Field Factors als meest innovatieve oplossing voor hun opgaven.
In de komende weken gaat het team van Field Factors aan de slag om deze innovatieve oplossing in Kopenhagen en New York te implementeren.