Digitale weginspecteur met voorspelbaar onderhoud

BrainCreators, specialist in intelligente digitale inspecteurs op basis van AI-technologie, kondigt vandaag samen met ZNAPZ, een Europese leider in Asset Management Systemen, een nieuwe versie van zijn digitale weginspecteur Inspech aan. De nieuwe versie automatiseert niet alleen visuele weginspectie maar maakt ook predictive maintenance mogelijk.
Digitale weginspecteur met voorspelbaar onderhoud| Land Water

ZNAPZ en BrainCreators hebben de handen in elkaar geslagen om een nieuwe intelligente Life Cycle Assetmanagement (LCA) module aan Inspech toe te voegen. De module, die is gebaseerd op het EVE asset management platform van ZNAPZ, is uniek omdat het bestaande visuele data verrijkt met relationele data. Op deze manier kan de data worden gekoppeld aan een AI algoritme, die kan voorspellen wanneer er wegonderhoud nodig is. Hierdoor krijgen asset managers inzicht in de conditie van het wegennetwerk. Daarnaast assisteert de LCA-module ook met het inschatten wat de meest voordelige manier is om het onderhoud uit te voeren. Dit wordt gedaan middels automatische suggesties in de vorm van werkorders en een stuklijst (bill of materials), zodat onderhoudsteams onmiddellijk weten waar en wanneer en met welk materiaal ze op een locatie moeten zijn om de wegen te herstellen. Asset managers kunnen dankzij Inspech onderhoud gerichter plannen, terwijl asset owners objectiever hun budgetten kunnen verdedigen en verantwoording kunnen afleggen naar burgers, gemeenteraadsleden of andere stakeholders.
Daarnaast draagt de nieuwe predictive maintenance module ook bij aan duurzaamheid. Door verschillende data te combineren kan voor het gehele areaal een compleet energieoverzicht worden getoond waarbij maatregelen en instellingen worden voorgesteld om het energieverbruik te verlagen. Op deze manier kunnen gemeenten en infrabedrijven wegonderhoud efficiënter uitvoeren, duurzamer werken, CO2-reductie terugdringen en kosten besparen.

Vraag naar innovaties

Volgens BrainCreators en ZNAPZ is er veel vraag naar innovaties om de infrastructuur efficiënter, effectiever en duurzamer te beheren en onderhouden. Inspech draagt hier aan bij omdat het de domeinkennis van een menselijke weginspecteur overneemt met intelligente technologie, zodat visuele weginspectie vergaand kan worden geautomatiseerd. De weg hoeft hierdoor niet meer handmatig te worden gecontroleerd waardoor inspecties van wegen consistenter, sneller, duurzamer en veiliger kunnen worden uitgevoerd tegen lagere operationele kosten.
Danny Bols, ceo bij ZNAPZ: “BrainCreators heeft in een relatief korte tijd met Inspech een indrukwekkende digitale inspecteur ontwikkeld die wegonderhoud eenvoudiger en efficiënter maakt. Wij zijn er trots op dat wij samen met BrainCreators Inspech hebben kunnen uitbreiden met een Intelligent Life Cycle Asset Management-module. Op deze manier kunnen gebruikers nog efficiënter en duurzamer inspecteren tegen lagere kosten.”
Glenn Brouwer, mede-oprichter en cro van BrainCreators: “Als bedrijf zijn wij continu bezig om de gebruikerservaring van Inspech te verbeteren. Dankzij de enorme kennis van ZNAPZ op het gebied van asset management, hebben we Inspech intelligenter gemaakt zodat de digitale weginspecteur ook automatisch het optimale punt van interventie voor onderhoud kan bepalen. Het grote voordeel van intelligent predictive maintenance is dat je preventief onderhoud uitvoert op het moment dat het écht nodig is. Gemeenten en infrabedrijven hebben hierdoor dus wél de voordelen van preventief wegonderhoud boven correctief onderhoud, maar niet de nadelen van de kosten voor onnodig preventief onderhoud.”