Dobberend Bos aangekomen in Almere

Onlangs is het Dobberend Bos vanuit Rotterdam aangekomen op het terrein van Floriade Expo 2022 te Almere. Dit werk van kunstproducent Mothership is een geschenk in bruikleen van Rotterdam aan Floriade. Het bos bestaat uit twintig gerecyclede zeeboeien uit de Noordzee gevuld met twintig Hollandse iepen.
Dobberend Bos aangekomen in Almere| Land Water
Dobberend Bos aangekomen in Almere| Land Water

Het Dobberend bos zorgt voor extra vergroening, compensatie van CO2 en reductie van fijnstof.  Tijdens Floriade Preview 2021 en de Expo in 2022 kunnen bezoekers de kunstinstallatie bekijken vanuit de kabelbaan, de boot en vanaf het terras aan het Weerwater.

Dobberend bos vraagt aandacht voor klimaatadaptatie

Het Dobberend Bos werkt niet alleen vergroenend in de stad, het kunstwerk vraagt ook aandacht voor klimaatadaptatie, innovatie, gezondheid en bewustwording van het belang van groen bij kinderen en volwassenen. “Het Dobberend Bos past in het thema Growing Green Cities van Floriade. Het is een waardevolle toevoeging aan het rijke kunst- en cultuurprogramma van de Expo. We zijn blij dat de bomen een mooie plek bij Floriade krijgen”, aldus Sven Stimac, Coo Floriade Expo 2022.

Het Dobberend Bos is een concept van Jeroen Everaert, founder van kunstproducent Mothership, gebaseerd op het kunstwerk ‘In Search Of Habitus’ van kunstenaar Jorge Bakker. Het bos dreef vijf jaar in de Rijnhaven in Rotterdam.

Klimaatverandering

Van den Berk Boomkwekerijen heeft de bomen ter beschikking gesteld. De iepen (Ulmus ‘Dodoens’) zijn sterke en windbestendige bomen. “We halen bomen uit hun gebruikelijke context om de nieuwsgierigheid van bezoekers te wekken. Enerzijds is het een oproep om goed voor bomen te zorgen, ze zijn immers essentieel voor het leven. Anderzijds vragen we aandacht voor de klimaatverandering. Als we niet oppassen, dobberen bomen door de zeespiegelstijging straks echt op het water”, aldus Anneke de Jong van Van den Berk. Van den Berk heeft ook een inzending op de Expo. Daar komt één boei met een grote boom. Hier wordt het verhaal over de waarde van bomen voor het klimaat, biodiversiteit en leefbaarheid in de stad verteld.

Verhuizing

De zeeboeien van het kunstwerk kwamen beschikbaar toen Rijkswaterstaat alle stalen Noordzeeboeien verving door kunststof exemplaren. GKB Groep heeft het Dobberend Bos technisch uitgewerkt en geproduceerd en verzorgt de verscheping en plaatsing. Voor de verhuizing naar Floriade heeft GKB het bos met kranen uit de Rijnhaven gehaald en de boeien op de werf aangepast, zodat ze in het ondiepere water bij Floriade kunnen drijven.

De installatie ‘In Search Of Habitus’ van kunstenaar Jorge Bakker bestaat uit een met water gevuld aquarium en drijvende dobbers met daarop schaalmodel bomen. De miniatuurbomen dobberen losjes op en over het water en roepen vragen op over de relatie tussen de stadsmens en de natuur en hoe beide zich verhouden tot elkaar en de wereld om hen heen.