Erkenning biobased materialen bij Innovation Challenge

De provincie Zuid-Holland en Boskalis hebben samen de Innovation Challenge N470 uitgeschreven en elf partijen uitgenodigd om op 15 januari in het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs te Den Haag hun eigen productinnovatie te presenteren voor een jury van deskundigen.
Erkenning biobased materialen bij Innovation Challenge | Land Water

De N470 is een weg die drie snelwegen met elkaar verbindt. Het doel van de provincie is om deze weg aan te passen naar een energieopwekkende en CO2-neutrale weg. In de vraag van de provincie Zuid-Holland en Boskalis stond: we zijn op zoek naar innovaties die de duurzaamheid, veiligheid en doorstroming van de N470 verbeteren. Hierbij kan ingespeeld worden op thema’s zoals CO2-vermindering, energietransitie, klimaatadaptatie en minimalisatie van fijnstof. De beste drie innovatieteams zullen worden toegepast in het project N470.

Prijswinnaars

Na afloop van de presentaties heeft de jury de drie winnaars bekend gemaakt en een bokaal uitgereikt. Op de eerste en tweede plaats zijn respectievelijk geëindigd Home of the Canasette-geluidschermsystemen en Accoya-houten oplossingen langs de weg van Van Swaay Duurzaam Hout. Tessa van Swaay: “Blij en vereerd met deze tweede plaats zien wij duidelijk de erkenning en noodzaak om juist biobased materialen toe te passen in onze infrastructuur om het maximaal haalbare aan CO2-reductie te verwezenlijken. Voor alle houttoepassingen uit duurzaam bosbeheer groeien er opnieuw bomen voor de volgende generatie en die nemen het CO2 op dat we nu uitstoten. Door daarbij te kiezen voor Accoya-hout zal de levensduur van de toepassingen zelfs de zestig jaar overschrijden en ook nog in stabiele vorm. Dit resulteert zelfs in twee generaties bomen. Daar bovenop zal de Cradle to Cradle-certificering van de Accoya-producten tal van mogelijkheden stimuleren om het na de toepassing nog een tweede leven te geven, waardoor het hout meer dan 120 jaar mee zal gaan. Er zijn onuitputtelijk veel houttoepassingen mogelijk rondom onze wegen, ook constructief. Daarbij zijn er ook kostenbesparende mogelijkheden door middel van combiproducten met dezelfde levensduur, één van de specialiteiten van ons inmiddels 129 jaar oude familiebedrijf.”