Esri biedt landsdekkende True Ortho-luchtfoto als dienst aan

Esri Nederland introduceert een nieuw dataproduct voor iedereen die veel met luchtfoto’s werkt. Een True Ortho in combinatie met een DSM (Digital Surface Model) hoogtekaart en groenkaart van heel Nederland biedt organisaties ongekende mogelijkheden om zeer nauwkeurig te analyseren, plannen, modelleren en andere taken uit te voeren. Organisaties kunnen deze data afnemen als dienst en direct inzetten voor dagelijkse processen, zonder enige data-conversie of beheerlast.

Esri biedt landsdekkende True Ortho-luchtfoto als dienst aan| Land Water

De True Ortho is een luchtfoto zonder omvalling gebaseerd op de meest recente landelijke fotovluchten. Door de loodrechte zichtlijnen is alles recht van bovenaf te zien en is het een ideaal hulpmiddel als achtergrondkaart voor onder ander karteerwerkzaamheden, mutatiesignalering en objectherkenning. Alle pixels liggen op de juiste locatie en eigen data wordt naadloos op dezelfde, juiste locatie weergegeven. De meegeleverde hoogtekaart beschrijft de hoogte van het terrein van Nederland, inclusief alle objecten op het terrein zoals bebouwing en vegetatie.

Organisaties kunnen zich abonneren op de data voor het gebied waarin zij interesse hebben. Hierdoor is het niet langer nodig zelf een database van honderden GB’s of TB’s aan te schaffen en te behouden. Met de combinatie van de twee producten zijn onder andere veranderingen in de tijd goed te detecteren en zijn actuele hoogtes in het terrein te bepalen, om 3D-stadsmodellen te onderhouden en dempingen op te sporen.

De True Ortho en hoogtekaart wordt geproduceerd met ArcGIS Reality. Als bron voor het maken van de True Ortho worden de stereo-luchtfoto’s van Beeldmateriaal.nl gebruikt. In de huidige True Ortho zijn dit foto’s van 2022. Deze data zal jaarlijks worden geactualiseerd zodat in de toekomst ook verschilanalyses mogelijk zijn. De verwerking van de eerste 2023 foto’s is inmiddels opgestart.

Esri Nederland en Cobra Groeninzicht

Dankzij een samenwerking tussen Esri Nederland en Cobra Groeninzicht is er ook een RGBI (infrarood) - 25 cm variant beschikbaar. Cobra Groeninzicht richt zich als organisatie op het vergroten van groeninzicht via expertise in groen, data en remote sensing. De data-experts modelleren datasets voor het groendomein, uiteenlopend van RGBI True Ortho-luchtfoto’s tot aan gedetailleerde boom-bestanden die als basis kunnen dienen voor een 3D Digital Twin.

Joris Bak, manager van het datateam bij Esri Nederland: “Esri heeft de afgelopen jaren intensief gewerkt aan een rijk en breed aanbod van data. We zijn nu aangekomen in de volgende fase rond het toevoegen van steeds meer domein- en themaspecifieke datasets. We werken hiervoor bij voorkeur samen met partnerorganisaties. Zij brengen de domeinexpertise in om tot unieke kwalitatieve datasets te komen. Wij zetten vervolgens onze jarenlange ervaring in rond het werken met ArcGIS om deze data op gebruiksvriendelijke wijze aan klantorganisaties te leveren. Data komt spreekwoordelijk als ‘water uit de kraan’: betrouwbaar, met de juiste snelheid, direct te consumeren.”

Voorbeeld: Zonnepanelen automatisch detecteren

In Esri’s Levende Atlas is sinds kort een Deep Learning-model beschikbaar dat is getraind om zonnepanelen te detecteren. Organisaties die zonnepanelen willen detecteren kunnen dat met de True Ortho in combinatie met dit model direct uitvoeren. Het trainen van een Deep Learning-model kan complex zijn – er is veel voorbeelddata nodig, voldoende machine resources en kennis over hoe Deep Learning precies werkt. Door gebruik te maken van een kant-en-klaar model, hoeft een organisatie hier geen tijd en energie te investeren in het handmatig labelen van objecten of het trainen van een Deep Learning-model. Het Deep Learning-model detecteert zonnepanelen, waarbij ook een nauwkeurige segmentatie plaatsvindt. Dit betekent dat de grenzen van het object inzichtelijk worden gemaakt om als input te gebruiken voor oppervlakte-analyses. De uitkomsten zijn te gebruiken in bijvoorbeeld een monitoringsdashboard.