Expeditie naar diepste punt op aarde

Op 12 juli daalt een duo zo’n 10.920 meter af in de Stille Oceaan om beelden en gegevens vast te leggen van de Challenger Deep, het diepste punt op de planeet. Victor Vescovo, onderzeese ontdekkingsreiziger en oprichter van het oceaanonderzoeksbedrijf Caladan Oceanic, en Dr. Dawn Wright, wetenschapper bij geografische informatiespecialist Esri, duiken naar beneden, terwijl Rob McCallum, oprichter van EYOS Expeditions, de expeditie coördineert en leidt. Met de expeditie wordt data in kaart gebracht om meer te begrijpen van het maritieme leven en het beter te kunnen beschermen.
Expeditie naar diepste punt op aarde | Land Water

Tijdens de expeditie vertrekken Vescovo en Wright vanuit Guam en testen ze voor het eerst een unieke sonar die de volledige oceaandiepte op kleinere schaal in kaart moet kunnen brengen. Het expeditieteam gebruikt de GIS-software van Esri om de ruwe sonardata achteraf te verwerken in een poging de meest gedetailleerde kaart ooit van de diepste plek op aarde te produceren.
Dawn is hoofdwetenschapper van Esri en specialist in maritieme geologie en de geospatiale technologie van het bedrijf. Door de duik komt ze bij het selecte gezelschap mensen dat ooit de Challenger Deep in de Marianentrog zal bezoeken. De nieuwe kaarten en data worden na de expeditie toegevoegd aan Esri’s ArcGIS Living Atlas of the World, de belangrijkste verzameling van geografische informatie (kaarten, toepassingen en datalagen) van over de hele wereld. Een van de doelen is het vergroten van het begrip van de vorm en structuur van dit diepste deel van de planeet, en de invloed van menselijke activiteiten op dergelijke plaatsen.

Kaarten voor meerdere doeleinden

Kaarten van de zeebodem zijn van vitaal belang voor alles van scheepsnavigatie tot klimaatmodellering. Ze verschaffen een driedimensionaal inzicht in het oceaanvolume dat klimaatwetenschappers nodig hebben om betere modellen van klimaatverandering op te stellen, en dat natuurbeschermers kunnen gebruiken om beschermde zeegebieden volledig te kunnen beoordelen en ontwerpen.
Wright: “Ik ben vereerd om Victor en zijn Caladan Oceanic team te ondersteunen en dit deel van de planeet in kaart te brengen voor wetenschappelijke doeleinden. Het is een geweldige kans om meer te leren over Challenger Deep en uiteraard ook een droom die in vervulling komt om deze locatie te bezoeken. Er is nog heel veel dat we niet weten over het overgrote deel van onze eigen planeet. Daarom is het zo’n belangrijk wetenschappelijk streven om de oceanen beter te begrijpen.”
Vescovo geeft mede leiding aan de expeditie en is bestuurt de duikboot. Hij heeft al 12 eerdere bezoeken gebracht aan Challenger Deep. Daartoe gaf hij Triton Submarines LLC de opdracht om de Limiting Factor te ontwerpen en te bouwen, het enige vaartuig dat commercieel gecertificeerd is voor onbeperkte diepte en in staat is om herhaaldelijk elke oceaan te bezoeken, op elke diepte, op elk moment van het jaar. Met deze onderzeeër bezocht Vescovo de vijf absoluut diepste punten in de oceaan: de Challenger, Horizon, Scholl, Emden en Sirena Deeps in respectievelijk de Mariana, Tonga, Kermadec en Filipijnentrog.

Expeditie met de duikboot

“De oceanen beslaan zo’n 70 procent van onze hele planeet en daarvan is 95 procent onontdekt,” zei Vescovo in een TED-talk uit 2019. “Dus wat we proberen te doen met onze expeditie is het bouwen van een duikboot die naar elk punt op de bodem van de planeet kan gaan en deze plekken in kaart brengen. Hij gaat ons in staat stellen dingen te vinden waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden.”
Vescovo en Wright ondersteunen de maritieme wetenschap via hun lidmaatschappen bij de Explorers Club, een in New York gevestigde beroepsvereniging die wetenschappelijke ontdekking en veldonderzoek stimuleert. Als laureaat van de Explorers Medal in 2020, heeft Vescovo de hoogste eer van de vereniging behaald. Wright kreeg als Fellow National erkenning voor haar belangrijke bijdragen aan de verkenning en het in kaart brengen van de zeebodem. Ze is ook mede-auteur van meerdere standaardwerken over maritieme GIS-technologie.

De duik is te volgen op https://mappingthedeep-story.hub.arcgis.com/