Fortenfestival: van 3 t/m 11 september 2022

Vier een zinderende nazomer tijdens het fortenfestival van 3 t/m 11 september. Theater, muziek, excursies, musea, een buitenbios en de lekkerste fortterrassen. Van Den Helder tot Maastricht zijn er meer dan 130 activiteiten op forten, in vestingsteden en in bunkers. Ontdek cultuurhistorisch verdedigingserfgoed in eigen land. Plan je bezoek op www.forten.nl. 
Fortenfestival: van 3 t/m 11 september 2022| Land Water

Waterlinies stonden eeuwenlang centraal in de verdediging van ons land. Als er oorlog was, konden militairen brede stroken land onder water zetten. Met een laagje water tot kniehoogte sloegen ze twee vliegen in één klap. Het land was onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden. En voor boten was het te ondiep om doorheen te varen. Op zwakke plekken in de linie werden forten gebouwd. Het systeem van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers is nog terug te zien in het landschap. Vestingsteden waren vaak al gesticht voordat de waterlinies werden aangelegd, stervormige werken rond de stad hielden de vijand op afstand. Ontdek al dit unieke erfgoed tijdens het jaarlijkse Fortenfestival.

Film & muziek tijdens het Fortenfestival

Op 3 en 4 september viert de vesting Steenbergen haar 750-jarig bestaan met een muziekfeest. Kom 3 september naar Fort 1881 voor het food & muziekfestival Hoek van Holland. Luister op 4 september tijdens het SPOEL festival naar muziek en poëzie op Werk aan het Spoel. Op 3 september is de buitenbios tussen de bunkers bij Vroeg in Bunnik. Of geniet 9 september vanaf het water van een film in de Drijf-in bioscoop “Waterlinie Editie” in Vesting Schoonhoven. Beide weekenden heeft Werk aan de Waalse Wetering (vlakbij Houten) een mooi festivalprogramma met cabaret, muziek en spetterende percussie. Vesting Brielle is 10 en 11 september het unieke decor van een grote happening: de Nederlandse Vestingstedendagen. Laat je onderdompelen in ridderspelen, kanonniers, schutterijen, ambachtslieden en troubadours.

Excursies

Vaar op 4 september naar Forteiland IJmuiden voor een historische rondleiding. De ontdekkingstocht door het lange gangenstelsel met meer dan veertig kamers is indrukwekkend voor jong en oud. Bezoek 4 of 10 september Bunkercomplex Overvoorde in Rijswijk. Een uniek complex waar de Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog elkaar ontmoeten. Kom langs op Fort Buitensluis en proef de sfeer tijdens Open Monumentenweekend. Het bewoonde Fort Steurgat in Werkendam en Fort Vossegat op de Kromhoutkazerne Utrecht openen beiden speciaal op 10 september hun deuren. Voor een historische rondleiding ga je mee met de boswachter op Fort bij Spijkerboor, Fort bij Abcoude, Fort Erfprins of Fort bij Rijnauwen.

Ga terug in de tijd in het militair museum op Fort aan den Ham op 11 september. Ontdek de  geschiedenis van Naarden in het Nederlands Vestingmuseum; zaterdag 11 september is hier tevens een Schuttersdag inclusief saluutschoten uit de kanonnen. Breng een bezoek aan Napoleontisch Fort Kijkduin met een Noordzeeaquarium waar je vissen mag aaien. Maak kennis met oude en nieuwe Geo-technieken bij het GeoFort. Vlieg op Forteiland Pampus met een virtuele ballonvaart over de Stelling van Amsterdam. Of speel het inundatiespel in het Waterliniemuseum Fort bij Vechten en ontdek of jij de vijandelijke legers kan verslaan. Ook Slot Loevestein heeft een uitgebreid programma. Leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en laat de vesting onder water lopen met het waterspel.

Eten & drinken

Proef de Linie, het Fort of de Vesting! Bijvoorbeeld op het terras van Fort H, Fort Zuid, Fort Uitermeer, Fort aan de Klop of Fort Vuren. Drink een speciaalbiertje op Fort Everdingen of combineer het diner met een escape room op Fort Lunet in Raamsdonkveer. Voor kinderen is het Pannenkoekenfort op Fort aan de Drecht natuurlijk heel feestelijk. Bourgondisch genieten kan nu ook op het gloednieuwe terras van Fort de Gagel aan de noordkant van Utrecht. Na een gigantische restauratie is het fort open voor lunch, borrel of diner. Van het fort wandel je zo het natuurgebied Noorderpark in. Zien we jou ook op één van de forten, bunkers of vestingsteden tijdens het festival? Bekijk het complete festivalprogramma hier!.