Fotorealistische weergave van Nederland 3DNL beschikbaar

3DNL, het recent geïntroduceerde 3D-dataproduct van Cyclomedia, is nu te gebruiken in combinatie met ArcGIS, het geografische informatiesysteem van Esri. 3DNL maakt het mogelijk om elke locatie in Nederland op hoge resolutie in 3D te bekijken waarmee Nederland het eerste land ter wereld is waarvan een volledig fotorealistisch 3D-model beschikbaar is.

Fotorealistische weergave van Nederland 3DNL beschikbaar| Land Water
Fotorealistische weergave van Nederland 3DNL beschikbaar| Land Water

Cyclomedia en Esri Nederland hebben de handen ineen geslagen om de toegang tot de data van 3DNL te optimaliseren voor ArcGIS-gebruikers en de drempel zo laag mogelijk te maken om waarde te halen uit de fotorealistische data. Gebruikers van de Esri-technologie ArcGIS kunnen 3DNL via een scene layer package van Cyclomedia gebruiken. Hierdoor kunnen bedrijven en overheden de fotorealistische weergave van Nederland, inclusief de gehele buitenruimte, koppelen aan de eigen beschikbare bronnen. Dit is met name interessant voor organisaties die aan de slag willen met digital twins. Enkele voorbeelden hiervan zijn situatieschetsen voor de bouwsector, het in kaart brengen van zonneschijn bij de aanleg van zonneparken of het visualiseren van de impact van een bouwproject voor bewoners.

3DNL maakt geo-informatie inzichtelijk 

Joris Bak, manager data & location services bij Esri Nederland: “3DNL biedt een krachtig startpunt voor organisaties om nog realistischer geo-informatie inzichtelijk te maken. Samen met Cyclomedia werken we aan vergaande integratie tussen 3DNL als databron voor gebruik in de ArcGIS-technologie. Zodat er niet alleen kan worden gekeken naar Nederland in 3D, maar ook kan worden gewerkt met deze data. Denk hierbij aan de combinatie met andere databronnen, analyses en praktische toepassingen zoals citymarketing en gebiedsontwikkeling. Cyclomedia heeft het mogelijk gemaakt de data ook te leveren in Esri’s SLPK-formaat en de OGC-community standaard I3S. Ik kijk uit naar de vervolgstappen in de samenwerking, waarmee we samen willen bijdragen aan de geo-informatievoorziening voor Nederland waarop de juiste beslissingen worden gemaakt voor de slimme en duurzame inrichting van ons land.”