Functioneringssluiting Maeslantkering op YouTube

Eenmaal per jaar, voor aanvang van het stormseizoen, test Rijkswaterstaat de sluiting van de Maeslantkering en de Hartelkering. Deze zogenoemde functioneringssluiting vindt plaats op zondag 20 september 2020, vroeg in de ochtend. Op zondagmiddag openen de keringen weer. Vanwege corona is beperkt publiek mogelijk. Daarom is de sluiting op het YouTube-kanaal van Rijkswaterstaat te volgen.
Functioneringssluiting Maeslantkering op YouTube| Land Water

De keringen hebben de taak om 2 miljoen inwoners van Zuid-Holland te beschermen tegen stormvloeden vanaf zee. Het Keringhuis, dat naast de Maeslantkering ligt, biedt bezoekers na reservering rondleidingen aan voor jong en oud. Ook biedt Rijkswaterstaat belangstellenden de mogelijkheid om de opening van de Maeslantkering rechtstreeks te volgen via het YouTube-kanaal vanaf 16:30 uur op 20 september.

Europoortkering

Na het grote onderhoud in de zomermaanden test Rijkswaterstaat altijd vóór de start van het stormseizoen de Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genoemd. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot en met 15 april. De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen. De jaarlijkse functioneringssluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen.

Functioneringssluiting van de Maeslantkering

Normaal gesproken is de jaarlijkse functioneringssluiting van de Maeslantkering een groot publieksevenement, maar vanwege de coronamaatregelen is dat dit jaar helaas niet mogelijk. Toch wil Rijkswaterstaat een klein aantal geïnteresseerden, in afgeslankte vorm en na reservering, de kans geven de Maeslantkering van zeer dichtbij te bekijken. Het bijzondere van deze rondleiding is dat de Maeslantkering op het moment van de rondleiding in het water ligt. Dat komt omdat de kering in de nacht al wordt gesloten en zondagmiddag weer open zal gaan. De weg/fietspad naar het Keringhuis is hierbij afgesloten voor publiek. Alleen geregistreerde bezoekers kunnen doorrijden.