Groningen is de gezondste stad van Nederland

Arcadis heeft twintig gemeentes in kaart gebracht op het gebied van gezondheid. Als basis is hiervoor een onderzoek van het RIVM gebruikt, dat in 2016 keek naar de kenmerken van een gezonde stad. De grote vraag was hoe hun fysieke omgeving in de praktijk bijdraagt aan gezondheid. Groningen blijkt de gezondste stad, naast Nijmegen op nummer 2 en Maastricht op nummer 3. Tilburg, Rotterdam en Zaanstad sluiten de lijst af met een gedeelde 19de plek. 
Groningen is de gezondste stad van Nederland| Land Water

Opvallend is de afwezigheid van de grote steden in de top tien van de lijst gezondste stad. Utrecht scoort met een twaalfde plaats nog het best. De grote steden scoren vooral laag in de domeinen ‘Gezond Milieu’, ‘Gezonde Buitenruimte’ en ‘Gezonde Gemeenschap’.

De ranglijst:

 1. Groningen
 2. Nijmegen
 3. Maastricht
 4. Almere
 5. Amersfoort
 6. Apeldoorn
 7. Emmen
 8. Terneuzen
 9. Breda
 10. Haarlem
 11. Leeuwarden
 12. Utrecht
 13. Eindhoven
 14. Arnhem
 15. Den Haag
 16. Enschede
 17. Amsterdam
 18. Tilburg
 19. Rotterdam
 20. Zaanstad

“Wereldwijd gezien scoren onze steden goed als het gaat om gezondheid”, zegt John Boon van Arcadis. “De levensverwachting van onze mensen is relatief hoog en het aantal jaren dat wij in goede gezondheid leven ook. Onze Gezonde Stad Index stond al op stapel voor de coronapandemie. Juist deze pandemie benadrukt het belang van de gezonde stad!”

“De onderzochte gemeenten zijn groot en gevarieerd. Door de verwachte groei is het een flinke opgave om deze fysiek zo in te richten dat ze een bijdrage leveren aan de gezondheid van de bewoners. Voor steden die krimpen is het de uitdaging om voorzieningen die bijdragen aan de gezondheid te behouden. Een extra uitdaging ligt er voor de wijken waar veel mensen met een lager inkomen en lagere opleiding wonen. De opgave is hier om de fysieke omgeving samen met de bewoners gezonder te maken. De belangrijkste conclusie is dat goed beleid ertoe doet!”

Lees het hele onderzoek: Gezonde Stad Index 2020