Hitte in de stad - wat kunnen we eraan doen?

Ook deze dagen is het weer raak: aanhoudende warmte en droogte in het hele land. Klimaatverandering leidt in Nederland tot meer zomerse en tropische dagen. Daar is een dichtbebouwde leefomgeving met veel hard oppervlak niet geschikt voor. Tegenwoordig kan de gevoelstemperatuur in grote steden in Nederland oplopen tot 50 graden. Het moet dus op veel plekken anders. Wat kunnen we doen tegen die hitte in steden? Hoe moeten de steden van de toekomst ingericht worden?

Hitte in de stad - wat kunnen we eraan doen?| Land Water

Die vragen beantwoorden wetenschappers van de TU Delft, samen met ondernemers, studenten en overheden op het HittePlein: een pleintje zoals je dat ook tegenkomt in dorpen en steden, ingeklemd tussen enkele gebouwen op The Green Village op TU Delft Campus. Hier worden oplossingen tegen hittestress en droogte ontwikkeld. Tot nu werden die innovaties los van elkaar getest. Maar wat is het effect als je deze oplossingen combineert? En hoe zorg je dat het plein ook zijn functies behoudt en de mobiliteit kan blijven bestaan?

Er is volop gelegenheid om kennis te maken met de innovaties die daar worden getest: van boomveren die voor verkoeling in de stad zorgen tot speciale klinkers die snel water kunnen laten passeren. Dit water kan daarna langzaam worden opgenomen door de ondergrond of bij warme periodes verdampen, wat verkoelend werkt. Ook zijn er waterbuffers die regenwater opslaan tijdens buien. Dat water komt van pas tijdens perioden van droogte.

Hittegolven

Wetenschappers Marjolein van Esch, Eva Stache, Miriam Coenders en Martine Rutten zijn aanwezig voor interviews en vertellen hoe zij, met elk hun eigen expertise, onderzoeken hoe pleinen en straten ingericht kunnen worden als comfortabele verblijfruimtes bij hittegolven. Hoe draagt groen bij aan een gezonde leefomgeving? Welke materialen moeten er gebruikt worden? Wat is de verhouding tussen de waterkringloop en de energiebalans? En hoe kan deze verhouding zo worden beïnvloed dat de temperatuur in steden acceptabel en het waterverbruik duurzaam blijft?

Wees welkom op The Green Village op dinsdag 27 juni 2023, 15.00 uur om het HittePlein met eigen ogen te zien en in gesprek te gaan met de wetenschappers en ondernemers. Aanmelden voor 26 juni 11.00 bij Karlijn Spoor: [email protected].