Hoogheemraadschap van Rijnland zet in op verduurzaming

De komende jaren gaat het Hoogheemraadschap van Rijnland aan de slag met drie zuiveringen in Noord-Holland. De werkzaamheden staan in het teken van renovatie, vervanging en uitbreiding. Rijnland kijkt naar de toekomst en wil met deze werkzaamheden een belangrijke stap zetten in het verbeteren van de zuiveringsresultaten en de inzet van duurzame energie. BAM Energie & Water is na een aanbesteding geselecteerd voor de aanleg van de transportleiding tussen Haarlem-Schalkwijk en Zwanenburg en de slibleiding tussen Zwanenburg en Haarlem Waardepolder.
Hoogheemraadschap van Rijnland zet in op verduurzaming | Land Water
Hoogheemraadschap van Rijnland zet in op verduurzaming | Land Water
V.l.n.r.: Bas Knapp (Hoogheemraadschap van Rijnland), Simone Boogaard (Hoogheemraadschap van Rijnland), Rolf te Velde (BAM Energie & Water), Raymond de Rijk (VOBI).

De twee zuiveringen (Heemstede en Haarlem-Schalkwijk) zijn aan het einde van hun technische levensduur. Rijnland heeft ervoor gekozen om deze zuiveringen te vervangen voor transportgemalen. Op deze manier kan al het afvalwater in de regio rond Haarlem en de Haarlemmermeer op één centrale plek gezuiverd worden, namelijk bij de zuivering in Zwanenburg. Om deze capaciteit aan te kunnen, wordt de zuivering in Zwanenburg uitgebreid en krijgt deze meteen een grote onderhoudsbeurt.

Samenwerking, duurzaamheid en risicobeheersing

Na een geslaagde en intensieve aanbestedingsperiode zijn de werkzaamheden aan drie bouwers gegund. Deze hebben hun plannen ingediend op de EMVI-criteria samenwerking, duurzaamheid en risicobeheersing. Zij zullen zich eerst bezig houden met voorbereidende werkzaamheden. Vanaf eind 2022 gaat daadwerkelijk de schop in de grond. Volgens planning wordt begin 2025 het nieuwe afvalwatersysteem in gebruik genomen.

Het leggen van de transportleiding tussen Haarlem-Schalkwijk en Zwanenburg en de slibleiding tussen Zwanenburg en Haarlem Waardepolder is gegund aan BAM Energie & Water, het bouwen van de transportgemalen Haarlem-Schalkwijk en Heemstede aan Vobi Infra en de renovatie en uitbreiding van de zuivering aan Mobilis.

Hoogheemraadschap van Rijnland zuivert

Rijnland zuivert afvalwater van huishoudens en bedrijven. Hiermee dragen we bij aan een goede volksgezondheid, een goede waterkwaliteit en een gezonde leefomgeving. Rijnland zuivert het afvalwater volgens de normen en zo efficiënt mogelijk. En zo duurzaam mogelijk door minder energie en grondstoffen te gebruiken en meer schone energie en grondstoffen terug te winnen uit het afvalwater.