Johan van Veen krijgt een standbeeld

Twee dagen voor het aanstaande stormseizoen en zestig jaar na zijn overlijden heeft dr. ir. Johan van Veen een standbeeld op Schielands Hoge Zeedijk gekregen. Het beeld is op maandag 28 september onthuld op de in 2016 versterkte dijk in Capelle aan den IJssel. “Mijn vader heeft eindelijk een plek gekregen op een hele belangrijke dijk in de Provincie Zuid-Holland, dichtbij de Hollandsche IJsselkering en bij het eerste Deltawerk van Nederland”, aldus Van Veen’s dochter.
Johan van Veen krijgt een standbeeld| Land Water
Johan van Veen krijgt een standbeeld| Land Water
Johan van Veen krijgt een standbeeld| Land Water

Commissaris van de Koning Jaap Smit, dijkgraaf Toon van der Klugt van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, burgemeester Peter Oskam van gemeente Capelle aan den IJssel, Deltacommissaris Peter Glas, voorzitter Letty Demmers van de Stichting Blauwe Lijn, HID Rijkswaterstaat Arjan Driesprong, voorzitter Irma Camijn van de Historische Vereniging van Capelle aan den IJssel, Johan van Veen’s dochter Marian van Veen onthulden het stenen beeld. “Twee dagen voor de stormramp in 1953 had mijn vader het Deltaplan bij de Minister ingediend, een plan dat hij al jaren eerder had gemaakt”, aldus Marian van Veen. Marian was de drijvende kracht om het standbeeld te realiseren. Zij heeft de wens van haar wijlen broer Alf en zus Anja ingewilligd. Stichting Blauwe Lijn heeft het voortouw genomen en het mogelijk gemaakt, met medewerking van verschillende partijen en sponsoren.

Oude plannen van Johan van Veen

Op het plein bij de Dorpsstraat 3 in Capelle aan den IJssel en op de boot Ms Contessa op de IJssel was ook een aantal studenten van de Hogeschool Rotterdam aanwezig, die vanaf 2018 tot nu onderzoek hebben gedaan naar de oude plannen van Johan van Veen. Zo zijn oude plannen van Johan van Veen onderzocht op hun meerwaarde voor de huidige en toekomstige waterproblemen. Letty Demmers: “Vooral onze jonge generatie staat voor een enorme opgave, gelet op de klimaatverandering en de waterproblemen, zoals verzilting, verdroging en hoog water die daarmee samenhangen. Het standbeeld is een inspiratiepunt voor hen en uiteraard alle Nederlanders om mee te denken en vooruit te blijven kijken.Jeugdbestuurder van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Inco de Jong en de achterkleinkinderen van Johan van Veen kregen als allereersten op het plein het nieuwe boekje van de Historische Vereniging van Capelle aan den IJssel. Het inspiratieboekje ’Het water geeft en neemt’ leert jong en oud over de geschiedenis van het water. De Historische Vereniging heeft een belangrijke rol gespeeld in het vinden van de plek waar het standbeeld nu staat.