Kaumera finalist voor Circular Awards 2020

Kaumera is een van de finalisten voor de Circular Awards 2020. Uit 121 inzendingen zijn drie opvallende circulaire bedrijven en drie projecten van publieke instellingen geselecteerd. Op 3 februari pitcht Kaumera tegen MUD Jeans en Schijvens in Den Haag om de Circular Award Business 2020 in de wacht te slepen. De prijs gaat naar het meest iconische circulaire bedrijf dat laat zien wat circulaire economie kan betekenen voor Nederland.
Kaumera finalist voor Circular Awards 2020| Land Water

Jaarlijks produceren mensen en bedrijven in Nederland miljoenen kubieke meters afvalwater. Dit water wordt gezuiverd door de waterschappen en is een waardevolle bron van energie en grondstoffen. Kaumera is een nieuwe grondstof uit slib die ontstaat bij de zuivering van afvalwater. Het kent vele mogelijke toepassingen, zoals het gebruik als duurzaam alternatief voor de coating van mestkorrels en als coating voor beton dat daardoor langzamer droogt en sterker wordt.
In oktober 2019 is in Zutphen de eerste grondstoffenfabriek ter wereld geopend die Kaumera produceert. De innovatie zorgt voor minder slibafval, 20-35 procent minder CO2-uitstoot en 30-80 procent lager energieverbruik. Ook kunnen de operationele kosten van een zuiveringsinstallatie tot vijftig procent lager uitvallen door de inkomsten uit Kaumera.

Circular Awards 2020

Op 3 februari pitchen de zes finalisten in Den Haag tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Op deze dag kiest de vakjury samen met het publiek één winnaar van de Circular Award Business en één winnaar voor de Circular Award Public. De jury reikt daarnaast ook een eervolle vermelding uit aan een iconisch circulair burgerinitiatief.

Vakjury

Onder leiding van prof. dr. Jacqueline Cramer (Universiteit Utrecht) selecteert een deskundige jury, bestaande uit gerenommeerde experts op het gebied van circulariteit, het meest opvallende circulaire bedrijf voor de Circular Award Business. Een vakjury onder leiding van prof. dr. Louise Vet (NIOO-KNAW) beslist over de winnaar voor de Circular Award Public en de Eervolle Vermelding Burgerinitiatieven. Juryleden zijn onder andere Mark Groot Wassink (Auping, winnaar Circular Award Business 2019), Cathelijn Peters (directeur Unie van Waterschappen) en Antoine Heideveld (Versnellingshuis Nederland Circulair).
De Circular Awards is een initiatief van het Versnellingshuis Nederland Circulair! in opdracht van het ministerie van IenW. De awards worden uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie, tevens de start van de vijfde Week van de Circulaire Economie.