Langste ophangbrug ter wereld geopend

De 1915Çanakkale-brug werd officieel geopend tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan op vrijdag 18 maart 2022. De 1915Çanakkale-brug, die zijn titel als 's werelds langste ophangbrug met middelhoge overspanning en hoogste toren ter wereld kreeg, werd 18 maanden eerder dan gepland voltooid.
Langste ophangbrug ter wereld geopend| Land Water
Langste ophangbrug ter wereld geopend| Land Water

Aangeboden door het Turkse Ministerie van Infrastructuur en Transport, Directoraat-Generaal van Snelwegen in 2017, gefinancierd en gebouwd door de Turks-Koreaanse joint venture-partners – DL E&C-Limak-SK ecoplant-Yapı Merkezi – zal de 1915Çanakkale-ophangbrug en -snelweg de oversteek mogelijk maken tussen de continenten Azië en Europa in zes minuten door de Straat van Çanakkale (Dardanellen). Het zal ook een geweldig doorvoeralternatief bieden voor de doorgang door de Straat van Istanbul, wat sneller en kosteneffectiever vrachtvervoer betekent, evenals versterkte economische, politieke, toeristische en sociale banden voor de regio.

Met een totale bruglengte van 4.608 meter, een centrale overspanning van 2.023 meter en een totale hoogte van de brugtoren van 318 meter (334 meter het hoogste punt), is de 1915Çanakkale-brug de langste hangbrug met middelhoge overspanning en de hoogste toren ter wereld. De brug verbindt Gelibolu/Gallipoli aan de Europese kant, met Lapseki aan de Aziatische kant. De brug wordt 1915Çanakkale genoemd ter ere en herinnering aan de Çanakkale-slag tijdens de Eerste Wereldoorlog die plaatsvond tussen Turkse en Geallieerde Strijdkrachten.