Minister Van Nieuwenhuizen opent A9 Gaasperdammertunnel

Op zondagmiddag 5 juli 2020 om 13.00 uur heeft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de eerste rijstroken van de A9 Gaasperdammertunnel geopend.
Minister Van Nieuwenhuizen opent A9 Gaasperdammertunnel| Land Water
Minister Van Nieuwenhuizen opent A9 Gaasperdammertunnel| Land Water

Doorgaand en lokaal verkeer richting knooppunt Holendrecht rijdt vanaf nu door de tunnel. Verkeer richting knooppunt Diemen volgt later in 2020. De Gaasperdammertunnel is met 3 km de langste landtunnel van Nederland. Bovenop het dak van de tunnel komt een park dat de wijken in Amsterdam Zuidoost met elkaar verbindt. Minister Van Nieuwenhuizen: “Ik ben trots dat ik vandaag de Gaasperdammertunnel mag openen. Dit project is een schoolvoorbeeld van bouwen in stedelijk gebied. Ik realiseer me heel goed dat omwonenden lange tijd overlast hebben gehad van de werkzaamheden. Maar het resultaat mag er zijn; zij hebben nu in plaats van een weg, een groot stadspark voor de deur. Daarnaast zorgt deze unieke tunnel voor extra capaciteit op de weg in één van de drukste regio’s van ons land.”

A9 Gaasperdammertunnel

De tunnel bestaat uit 5 tunnelbuizen met in totaal 11 rijstroken, waaronder een wisselstrook, en heeft als enige in Nederland op- en afritten halverwege de tunnel. In de tunnel ligt lichtgekleurd asfalt. Het witte grind in het asfalt reflecteert de verlichting in de tunnel waardoor de ledverlichting minder fel hoeft te branden. De tunnel maakt onderdeel uit van de A9 Gaasperdammerweg, die tussen de knooppunten Holendrecht en Diemen verbreed wordt naar 5 rijstroken per rijrichting en een wisselstrook.
De Gaasperdammertunnel gaat in fasen open voor verkeer. Vanaf zondag 5 juli 2020 rijdt doorgaand en lokaal verkeer richting knooppunt Holendrecht door de tunnel. In september en november van 2020 volgt doorgaand en lokaal verkeer richting knooppunt Diemen. De wisselstrook voor in de spits volgt in 2026, zodra ook de uitbreiding van de snelweg A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht is afgerond.

Park op het dak

Met de verbreding van de A9 Gaasperdammerweg en de bouw van de Gaasperdammertunnel ontstaat ruimte op het dak van de tunnel. Op deze plaats krijgen omwonenden van de Gaasperdammerweg een park dat de wijken Bijlmermeer en Gaasperdam aan weerszijden van de Gaasperdammertunnel met elkaar verbindt. Wijken die eerst gescheiden werden door de A9. Bovendien hebben deze wijken na opening van de  tunnel schonere lucht en minder geluidsoverlast waardoor de leefbaarheid verbetert. Het ontwerp voor de inrichting van het park is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam en betrokken bewoners. Het park moet eind 2021 klaar zijn.

Schiphol – Amsterdam – Almere

Rijkswaterstaat verbreedt de komende jaren de drukke snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. Het project A9 Holendrecht – Diemen is het vierde van de 5 projecten binnen deze weguitbreiding dat in gebruik genomen wordt. Hierna volgt nog de A9 Badhoevedorp – Holendrecht. Extra rijstroken zorgen ervoor dat de doorstroming verbetert en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. De weg is over een lengte van ruim 7 km verbreed naar 5 rijstroken per rijrichting en een wisselstrook. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot: een 3 km lange tunnel zorgt voor schonere lucht en minder geluid. SAA is het grootste wegenbouwproject van Rijkswaterstaat.