Nederland wereldwijd koploper rond elektrisch rijden

Uit een wereldwijd onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis blijkt dat de markt voor elektrisch rijden in Nederland het meest volwassen is in vergelijking met andere koplopers in de wereld. Er zijn voldoende verschillende modellen beschikbaar, het is hier relatief goed betaalbaar en het marktaandeel groeit flink ten opzichte van benzine en diesel modellen. Dat maakte Arcadis woensdag 10 november bekend.
Nederland wereldwijd koploper rond elektrisch rijden| Land Water

Ook als het gaat om onze voertuiglaadinfrastructuur lopen we in Nederland voorop. Hoewel ons elektriciteitsnetwerk snel volloopt is het wél betrouwbaar. We hebben hier ook een Nationale Agenda Laadinfra. De groei van het aantal elektrische auto’s en laadpunten loopt dus goed, met een volgens het rapport een goede strategie. Een puntje van aandacht is de planning van laadpunten voor de langere termijn. Nederland kampt met netcongestie in sommige delen van het land en we moeten het netwerk snel verbeteren.  

In Nederland zijn er op dit moment 183 elektrische modellen te koop, er zijn per oplaadpunt 6,8 auto’s in omloop en het marktaandeel van elektrische auto’s groeit naar 60 per duizend personen in 2025. Er zijn ook verbeterpunten. Volgens het rapport kan Nederland nog ‘winst’ behalen als we regels rondom infrastructuur verbeteren voor elektrische voertuigen.

Volgens directeur Arnoud Neidig kun je dan bijvoorbeeld denken aan veel meer voor iedereen toegankelijke oplaadpunten in woongebieden. “Ook kunnen laadnetwerken slim gekoppeld worden aan duurzame energieopwekking en opslag. Elektrisch rijden is naast goed voor het klimaat ook nog eens een oppepper voor de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid van de mensen. Nederland streeft naar een snelle transitie naar elektrisch rijden en is koploper op het gebied van e-bikes, e-scooters en verder elektrificatie van het openbaar vervoer in de stad. Ik vind het heel mooi om in het rapport terug te zien dat wij het hier goed doen.”

Arcadis onderzocht Nederland, Engeland, Ierland, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Canada, de Amerikaanse staten California en New York, Australië, Singapore, Thailand en China. Arcadis denkt dat rond 2040 zo’n 54 procent van alle nieuwe autoverkopen zal bestaan uit elektrische modellen.