Voorzitter Hellen van der Wal en directeur Tadzio Bervoets overhandigden op 17 mei een Nederlands Caribisch Klimaatactieplan aan Henk Brons, directeur-generaal Koninkrijksrelaties van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hierna gingen ze in Den Haag in debat met Eerste- en Tweede Kamerleden over de verantwoordelijkheid van Nederland om ook de Nederlands Caribische klimaatproblemen op de prioriteitenagenda te zetten en te houden.
Koraalriffen en mangroves
In het onlangs verschenen zesde evaluatierapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) wordt gewaarschuwd dat we nog maar tien jaar hebben om de ergste klimaatgevolgen af te wenden. Het Nederlands Caribisch gebied bevindt zich in de frontlinie van de klimaatcrisis. De gevolgen zijn hier vaak al onafwendbaar en meer merkbaar dan in andere gebieden van het koninkrijk. Koraalriffen sterven af door de hoge temperaturen en zeegras en mangroves verdorren. Dit heeft niet alleen effect op het leven in het water maar ook op het land. Zeegrasvelden, koraalriffen en mangrovebossen werken als natuurlijke schokbrekers tegen golven die door stormen steeds grotere hoogtes bereiken.
De eilanden van Caribisch Nederland zijn hierdoor bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering. Het leven en de bestaansmiddelen van de mensen en de meeste economische activiteiten bevinden zich in de buurt van de kust. Daar komt nog bij dat de eilanden door hun beperkte omvang en relatief kleine bevolkingsaantallen minder veerkracht hebben om te herstellen van natuurrampen Een recent voorbeeld is orkaan Irma die in 2017 enorme schade aanrichtte in het gebied. Op Sint-Maarten is men nog steeds bezig met herstelwerkzaamheden. De klok tikt ondertussen onverminderd hard verder.
Nederlands Caribisch Klimaatactieplan
Kortom; het is tijd voor actie. Hiervoor is het van vitaal belang dat er in politiek Den Haag verantwoordelijkheid wordt genomen en dat die verantwoordelijk ook wordt geborgd en uitgedragen. In het Nederlands Caribisch Klimaatactieplan dat de DCNA aanbiedt aan Henk Brons, directeur-generaal Koninkrijksrelaties van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, worden vier stappen voorgesteld die als leidraad zou moeten dienen voor een concreet plan van aanpak.