Nieuw-Zuid krijgt opdracht voor Openbaar Vervoerterminal

Bouwcombinatie Nieuw-Zuid (Mobilis, Boskalis, Van Gelder) krijgt de opdracht voor de bouw van de Openbaar Vervoerterminal Amsterdam Zuid. Donderdag 26 augustus hebben de betrokken partijen hun handtekening gezet onder het eerste deel van de overeenkomst.
Nieuw-Zuid krijgt opdracht voor Openbaar Vervoerterminal | Land Water
Nieuw-Zuid krijgt opdracht voor Openbaar Vervoerterminal | Land Water
Nieuw-Zuid krijgt opdracht voor Openbaar Vervoerterminal | Land Water
Nieuw-Zuid krijgt opdracht voor Openbaar Vervoerterminal | Land Water

Het contract omvat de bouw van een nieuwe ondergrondse passage en de verbreding van de bestaande ondergrondse passage van station Amsterdam Zuid, om te voorzien in het groeiende aantal reizigers. Een hoogwaardig vervoersknooppunt met internationale allure waar trein, metro, tram en bus samenkomen en een inpassing in de Zuidas, dat is het vooruitzicht voor station Amsterdam Zuid. Bijzonder aan deze opdracht is dat het in verschillende delen uiteenvalt: de bouw van de tweede stationspassage en de vernieuwing van de huidige passage.

Bij de opdracht voor OVT Amsterdam Zuid wordt een zogenoemd twee-fasen-aanpak toegepast. Voordat de bouwfase begint, gaan de opdrachtgever en de bouwcombinatie, op basis van het definitief ontwerp van Zuidasdok het uitvoeringsplan, de risico’s en definitieve contractsom bepalen. Als daarover begin volgend jaar overeenstemming is, volgt fase twee voor de daadwerkelijke uitvoering. Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland.

Uitvoerende werkzaamheden Nieuw-Zuid

De uitvoerende werkzaamheden van Nieuw-Zuid zullen naar verwachting in juli 2022 beginnen; de oplevering van de tweede stationspassage, de zogenoemde Brittenpassage, is uiterlijk in 2027 voorzien. 

De opdrachtgevers van Zuidasdok zijn: het Rijk, de provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en gemeente Amsterdam. De uitvoerende organisaties voor Zuidasdok zijn Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Amsterdam, samen vormen zij de projectorganisatie Zuidasdok. Het bouwconsortium Nieuw-Zuid bestaat uit TBI-onderneming Mobilis, Boskalis en Aannemingsmaatschappij Van Gelder.

Internationaal vervoersknooppunt

Zuidasdok verbreedt de A10-Zuid van acht naar twaalf rijstroken, en brengt in het centrum van Zuidas de snelweg onder de grond om zo ruimte te maken voor het totaal vernieuwde station Amsterdam Zuid. Daardoor kan dit station zich ontwikkelen tot een comfortabel en hoogwaardig internationaal vervoersknooppunt. 

Michele Blom, directeur-generaal Rijkswaterstaat: “Dit is een bijzonder moment, want dit moment betekent een mijlpaal in de realisatie van Zuidasdok. Het project wordt opgeknipt in deelprojecten, waarvan deze gunning de eerste is. Met de uitbreiding van het station en het deels ondergronds brengen van de A10 maken we de Zuidas in de toekomst beter bereikbaar voor wonen en werken en het tweede centrum van Amsterdam.”

Remco Hoeboer, directeur Mobilis, “Wij zijn trots deze Openbaar Vervoerterminal te mogen bouwen en daarmee een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de Zuidas als internationale toplocatie. Met onze ruime ervaring op stationsprojecten past dit werk goed bij ons. Wij zijn enthousiast over dit project met een 2-fasen-aanpak. Dit stelt ons in staat om de risico’s te doorgronden voordat we met de uitvoering starten. Wij zijn ervan overtuigd dat deze werkwijze zal bijdragen aan een constructieve samenwerking en een beheerste uitvoering.”

Peter van der Linde, Algemeen directeur Boskalis Nederland, “We zijn verheugd om samen met onze consortiumpartners en opdrachtgever Rijkswaterstaat aan de hand van deze bijzondere twee-fasen-aanpak de Openbaar Vervoerterminal Amsterdam Zuid te realiseren en daarmee een belangrijke bijdrage te leveren aan het waarborgen van de bereikbaarheid van de regio. Binnen dit belangrijke infrastructuurproject richten wij ons met name op de aanleg van civiele kunstwerken en grondverzet, waarvoor we onze jarenlange civieltechnische en grondexpertise zullen aanwenden.”

“Samenwerking, transparantie en vertrouwen op elkaars competenties vormen de basis voor een succesvolle afronding van dit project. Deze competenties zitten al meer dan 100 jaar in het DNA van Van Gelder. We gaan met vertrouwen aan de slag en zijn trots op het feit dat wij een bijdrage gaan leveren aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van dit deel van Nederland”, aldus Rolf Mars, directeur Grote en Integrale Projecten van Van Gelder.