Nieuwe vizierschuif voor Driel Zuid

Op maandag 3 augustus 2020 is in Driel de zesde en laatste vizierschuif vervangen, als onderdeel van de grootste renovatie van de stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek. Daarmee is ook ‘de waterkraan van Nederland’ weer helemaal toegerust op zijn belangrijke rol in het watermanagement.
Nieuwe vizierschuif voor Driel Zuid| Land Water
Nieuwe vizierschuif voor Driel Zuid| Land Water

De nieuwe schuif van Driel Zuid is in drie delen aangevoerd. Op twee grote bakken zijn de stalen kolossen op transport gegaan vanaf de fabriek van Solidd Steel Structures in Sumar, Friesland, naar hun nieuwe locatie in de Nederrijn bij Driel. Daar worden de drie delen één voor één ingehesen: eerst de zijkanten met de draaipunten, daarna het middenstuk. Elk deel weegt bijna 120 ton, dus in totaal heeft de nieuwe schuif een gewicht van 360 ton.

Het inhijsen van de nieuwe schuif is een megaklus en precisiewerk tegelijk. Er zijn drie kranen nodig om de zijdelen erin te hijsen en twee voor het middendeel. De hele operatie duurt bij elkaar een week. Vervolgens worden de delen over de hoogte van 9 m aan elkaar gelast door Solidd. HEBO Maritiem Service is verantwoordelijk voor het transport en hijsen en SealteQ voor de conservering van de lasnaden.

Veilige werkperiode

De waterstanden in de grote rivieren variëren voortdurend. Daar moet je bij zo’n grote operatie als deze natuurlijk terdege rekening mee houden. De vervanging van deze schuif is gepland in een periode waarin de waterstanden doorgaans gunstig zijn. Tijdens de vervangingsoperatie behoudt de stuw gewoon zijn waterkerende functie, dankzij een tijdelijk keermiddel aan de binnenzijde van vizierschuif.

Ditzelfde keermiddel is ook al gebruikt bij de vervanging van vizierschuiven in Amerongen, Hagestein en Driel Noord. De maten van alle stuwen zijn gelijk. De waterstanden op de rivier kunnen intussen worden geregeld met behulp van de 2e vizierschuif in het stuwcomplex, die van Driel Noord. Zodra de nieuwe schuif op zijn plaats zit en afgewerkt is, kan dit keermiddel er weer uit.

Laatste nieuwe schuif

De vizierschuif van Driel Zuid is de laatste die nog moest worden gewisseld. De renovatie van de stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek omvat de vervanging van zes vizierschuiven, twee per stuwcomplex. Bij de stuwcomplexen in Amerongen, Hagestein Zuid en Driel zijn nieuwe, gemoderniseerde schuiven gekomen. Alleen in Hagestein Noord is een gerenoveerde, monumentale schuif uit stuwcomplex Amerongen gebruikt. Met deze laatste vizierschuifwissel is de renovatie van stuwcomplex Driel compleet. De drie stuwcomplexen langs de Nederrijn en Lek kunnen weer veilig en betrouwbaar hun werk doen.