Ocean Race verzamelt milieudata

Water/Bodem 10-01-2023
 Ocean Race verzamelt milieudata

De Ocean Race – zeilrace rond de wereld – zal de vervuiling door microplastic meten, informatie verzamelen over het effect van klimaatverandering op de oceaan en gegevens verzamelen om wereldwijde weersvoorspellingen te verbeteren.
 Ocean Race verzamelt milieudata

De komende editie van The Ocean Race, die op 15 januari vertrekt vanuit Alicante, Spanje, zal het meest ambitieuze en uitgebreide wetenschappelijke programma van een sportevenement bevatten.
Elke boot die deelneemt aan de slopende zes maanden durende race rond de wereld heeft gespecialiseerde apparatuur aan boord om tijdens de 60.000 km lange route een reeks variabelen te meten, die door wetenschappers van acht vooraanstaande onderzoeksorganisaties worden geanalyseerd om meer inzicht te krijgen in de toestand van de oceaan. Varend door enkele van de meest afgelegen delen van de planeet, die zelden door wetenschappelijke schepen worden bereikt, krijgen de teams een unieke kans om vitale gegevens te verzamelen waar informatie ontbreekt over twee van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van de zeeën: het effect van klimaatverandering en plasticvervuiling. 

Nog meer soorten gegevens

Het innovatieve wetenschapsprogramma, dat tijdens de editie 2017-2018 van de race werd gelanceerd in samenwerking met 11th Hour Racing, Premier Partner van The Ocean Race en Founding Partner van het duurzaamheidsprogramma Racing with Purpose, zal tijdens de komende race nog meer soorten gegevens vastleggen, waaronder voor het eerst niveaus van zuurstof en sporenelementen in het water. De gegevens zullen in deze editie ook sneller aan de wetenschappelijke partners worden geleverd, via satelliet worden doorgestuurd en de organisaties, waaronder de Wereld Meteorologische Organisatie, het Nationaal Centrum voor Oceanografie, de Max Planck Society, het Centre National de la Recherche Scientifique en de National Oceanic and Atmospheric Administration, in real time bereiken.

Stefan Raimund, Science Lead bij The Ocean Race: “Een gezonde oceaan is niet alleen essentieel voor de sport waar we van houden, maar reguleert ook het klimaat, voorziet miljarden mensen van voedsel en levert de helft van de zuurstof op aarde. De achteruitgang ervan heeft gevolgen voor de hele wereld. Om dit te stoppen moeten we regeringen en organisaties voorzien van wetenschappelijk bewijs en eisen dat ze ernaar handelen.”

“Wij bevinden ons in een unieke positie om hiertoe bij te dragen; de gegevens die tijdens onze vorige races zijn verzameld, zijn opgenomen in cruciale rapporten over de toestand van de planeet die regeringen hebben geïnformeerd en beïnvloed. De wetenschap dat we op deze manier een verschil kunnen maken, heeft ons geïnspireerd om ons wetenschapsprogramma nog verder uit te breiden en samen te werken met meer van ‘s werelds toonaangevende wetenschappelijke organisaties om hun vitale onderzoek te ondersteunen.”

The Ocean Race 2022-2023

In totaal zullen tijdens The Ocean Race 2022-2023 15 soorten milieugegevens worden verzameld, waaronder:

– Indicatoren van klimaatverandering: Twee boten, 11th Hour Racing Team en Team Malizia, zullen OceanPacks aan boord hebben, die watermonsters nemen om de niveaus van kooldioxide, zuurstof, zoutgehalte en temperatuur te meten, wat inzicht geeft in de impact van klimaatverandering op de oceaan. Voor het eerst zullen ook sporenelementen, zoals ijzer, zink, koper en mangaan, worden gemeten. Deze elementen zijn essentieel voor de groei van plankton, een essentieel organisme aangezien het het eerste deel van de voedselketen vormt en de grootste producenten van zuurstof in de oceaan. 

– Plasticvervuiling: GUYOT environnement – Team Europe en Holcim – PRB zullen gedurende de hele race regelmatig watermonsters nemen om te testen op microplastics. Net als bij de vorige editie van de race zal de hoeveelheid microplastics worden gemeten tijdens het hele parcours en voor het eerst zullen de monsters ook worden geanalyseerd om te bepalen van welk plastic product de fragmenten afkomstig zijn (bijvoorbeeld een fles of een draagtas).

– Meteorologische gegevens: De hele vloot zal gebruik maken van diep-L-sensoren aan boord om windsnelheid, windrichting en luchttemperatuur te meten. Sommige teams zullen ook drijfboeien in de Zuidelijke Oceaan uitzetten om deze metingen en locatiegegevens continu vast te leggen, wat bijdraagt tot een beter begrip van hoe stromingen en het klimaat veranderen. Meteorologische gegevens zullen bijdragen tot betere weersvoorspellingen en zijn bijzonder waardevol voor het voorspellen van extreme weersverschijnselen en voor het verkrijgen van inzicht in klimaattrends op langere termijn. 

– Oceaanbiodiversiteit: Biotherm werkt samen met de Tara Ocean Foundation aan een experimenteel onderzoeksproject om de biodiversiteit van de oceanen tijdens de race te bestuderen. Een automatische microscoop aan boord zal beelden opnemen van marien fytoplankton op het oceaanoppervlak, die zullen worden geanalyseerd om inzicht te krijgen in de fytoplanktondiversiteit in de oceaan, samen met biodiversiteit, voedselwebben en de koolstofcyclus.

Over de race

Sinds 1973 biedt The Ocean Race de ultieme test van een team en een menselijk avontuur als geen ander. Al bijna 50 jaar heeft deze race een bijna mythische grip op enkele van de grootste zeilers en is het de proeftuin voor de legendes van onze sport. De 14e editie van The Ocean Race start op 15 januari 2023 in Alicante, Spanje, en finisht in Genua, Italië, aan het begin van de zomer van 2023. De race zal over een periode van zes maanden negen iconische steden over de hele wereld aandoen (Alicante, Spanje – Cabo Verde – Kaapstad, Zuid-Afrika – Itajaí, Brazilië – Newport, RI, VS – Aarhus, Denemarken – Kiel Fly-By, Duitsland – Den Haag, Nederland – Genua, Italië) en bevat een etappe met de langste raceafstand in de 50-jarige geschiedenis van het evenement – een marathon van 12.750 zeemijl, een maand lang, van Kaapstad, Zuid-Afrika naar Itajaí, Brazilië. De vloot van gemengde bemanningen zal voor het eerst alle drie de grote zuidelijke kapen – Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin, Kaap Hoorn – non-stop passeren.