In deze onderhoudsbeurt is veel aandacht voor de sluisdeuren. Met name de deuren uit de westkolk van sluis Weurt zorgden de afgelopen jaren voor verschillende storingen. Het gaat hierbij om drie hefdeuren: de Waaldeur aan de kant van de Waal, de kanaaldeur aan de kant van het Maas-Waalkanaal en de middendeur halverwege daartussen.
Technisch manager Remco Berentsen van Rijkswaterstaat vertelt: “Door onder meer slijtage van de geleidewielen en geleiderails kregen de deuren bijvoorbeeld veel speling. Daardoor konden de sensoren niet altijd goed bepalen op welke hoogte de deuren zich bevonden, met storingen als gevolg.”
Renovatie onder fabrieksomstandigheden
Om de deuren weer goed te laten werken, worden ze alle drie volledig gerenoveerd. De Waaldeur was in 2020 als eerste aan de beurt. In 2021 volgt de middendeur en in 2022 de kanaaldeur. Voor de renovatie gaan ze een voor een naar de constructiewerf van Mercon in Gorinchem. Berentsen: “Daar liggen ze in een grote fabriekshal met de juiste omstandigheden om de hele deur in één keer aan te pakken. Hier kunnen we bijvoorbeeld makkelijk maatregelen nemen als we schadelijke stoffen zoals chroom-6 tegenkomen. Bovendien heeft de scheepvaart zo minder hinder van de werkzaamheden.”
Tijdens de renovatie gaat elke deur helemaal uit elkaar, legt Berentsen uit. “Eerst halen we alle losse onderdelen eraf, zoals de nivelleerschuiven (waarmee de kolk gevuld en geleegd wordt), de aandrijving van die schuiven, luiken en elektra. Vervolgens stralen we de deur zelf kaal. Dan is het tijd om hem nauwkeurig te inspecteren en alle schade te herstellen. Daarna beschermen we de deur met een nieuwe conserveringslaag van blauwe verf. Tot slot bouwen we hem weer helemaal op. Zo brengen we de deur weer in nieuwstaat.”
Deurendans
Om te zorgen dat ze de westkolk met slechts twee van de drie deuren toch optimaal kunnen gebruiken, laat Rijkswaterstaat de deuren van plaats wisselen. Eerst gaat de middendeur weg en blijft de volledige kolk tussen Waaldeur en kanaaldeur beschikbaar om te schutten. Vervolgens verplaatsen ze de kanaaldeur naar het middenhoofd. In september 2021 is daarom gedurende een aantal weken slechts een halve kolk beschikbaar. Vervolgens plaatsen we de gerenoveerde middendeur terug in het kanaalhoofd en is de volledige kolklengte weer beschikbaar. Tot slot gaat de kanaaldeur, die inmiddels in het middenhoofd zit, in 2022 op transport voor renovatie.
De hefdeuren zijn elk 16 m breed en 12 m hoog en wegen 155 ton. Om ze te verplaatsen, is dan ook een ponton nodig met twee grote kranen, benadrukt Berentsen. “Eerst zetten we de betreffende deur omhoog en varen we het ponton eronder, met aan elke kant van de deur een kraan. Vervolgens laten we de deur op het ponton zakken. Dan tilt een van de kranen de deur aan de bovenkant iets op, zodat we de kabels los kunnen maken. Daarna pakt de tweede kraan de deur aan de onderkant vast en laten de twee kranen de deur kantelen tot hij horizontaal in de lucht hangt. Tot slot draaien we de deur een kwartslag, zodat hij in de sluiskolk past, en laten we hem op het ponton zakken.”
Als een deur weg is voor renovatie, krijgen ook de geleidewielen en de geleiderails waarmee die deur op en neer gaat een onderhoudsbeurt. Net als de bewegingswerken boven in de heftorens: tandwielkasten en lagers van de kabeltrommels. Berentsen: “Ook deze halen we helemaal uit elkaar voor grondige inspectie en reparatie. Daarnaast verhogen we de veiligheid, bijvoorbeeld door hekwerken aan te passen en het rotte hout van de drijvende remmingwerken te vernieuwen.”
Roldeuren oostkolk
Na de hefdeuren van de westkolk krijgen de roldeuren van de oostkolk in 2022 en 2023 een vergelijkbare grote onderhoudsbeurt. Zo zorgt Rijkswaterstaat dat het hele sluiscomplex bij Weurt veilig beschikbaar blijft. Gedurende alle onderhoudswerkzaamheden hebben ze regelmatig contact met gebruikers en belanghebbenden.
Bron: Rijkswaterstaat