Boven-Rijn, Waal en het Maas-Waalkanaal (perceel 1) gaat naar Heijmans. Nederrijn, Lek, IJsseldelta en Twentekanalen (perceel 2) gaat naar Strukton. Het project loopt vijf jaar, met een verlengingsmogelijkheid van drie jaar. De werkzaamheden vallen onder vast onderhoud.
Rijkswaterstaat werkt het hele jaar door aan beheer en onderhoud voor een goede bereikbaarheid over water. Binnen deze contracten richten Heijmans en Strukton zich op het vaargeul- en oeveronderhoud. Baggeren, het onderhouden van oevers en kribben en de groenvoorziening bij kanalen zijn hiervan een belangrijk onderdeel. Dit is nodig voor een vlotte en veilige doorstroming. De start is voorzien voor de tweede helft van 2021.
Heijmans scoort op duurzaamheid
Tijdens het gunningsproces richtte Rijkswaterstaat zich niet alleen op een goede prijs-kwaliteitsverhouding. In de uitvraag lag extra nadruk op de aandachtsgebieden duurzaamheid en het verder ontwikkelen van informatiesystemen die Rijkswaterstaat gebruikt (assetmanagement). Bij de eindbeoordeling woog kwaliteit voor 80 procent mee, de prijs voor 20 procent. Dit is een bewuste keuze. Rijkswaterstaat zoekt partijen die oplossingen kunnen aandragen voor de lange termijn.
Verder ontwikkelen assetmanagement
Informatie over de toestand van het areaal moet op elk moment beschikbaar zijn voor alle betrokkenen. Naast het onderhoud buiten ligt daarom grote nadruk op het op orde brengen van areaalinformatie in beheersystemen. Op dit onderdeel scoorde Strukton het beste.