Ontwerpers wonen en werken een week lang op daken

Landschapsarchitect Harro de Jong en associate professor aan de Wageningen University Martijn Duineveld wonen en werken een week lang op daken van gebouwen in de wijk Amstel III in Amsterdam Zuidoost. Zondag 22 augustus startte hun ‘Rooftop Residency’ om aan een toekomstvisie op het daklandschap te werken. Het daklandschap wordt namelijk steeds belangrijker om stedelijke (klimaat)uitdagingen te lijf te gaan: het biedt volop mogelijkheden voor energieopwekking, waterberging, het tegengaan van hittestress, het versterken van biodiversiteit, sport en recreatie, horeca en zelfs wonen.
Ontwerpers wonen en werken een week lang op daken| Land Water
Ontwerpers wonen en werken een week lang op daken| Land Water

In de wijk Amstel III verrijzen de komende jaren in hoog tempo nieuwe wooncomplexen, winkels en kantoren. Het ontbreekt echter nog aan een overkoepelende visie voor de daken van al deze nieuwe en bestaande gebouwen, vinden organisatoren We The City en Pop-Up City. Tijdens Rooftop Residency onderzoeken Harro de Jong en Martijn Duineveld in samenwerking met verschillende lokale partijen de potentie van al die daken samen: de tijdelijke residenten gaan in gesprek met lokale projectontwikkelaars, bewoners en ondernemers.

Extra wereld op daken

Volgens De Jong valt er nog veel te winnen op hoogte: “Er zijn zoveel vraagstukken in de stad: we hebben eigenlijk een extra wereld nodig om die aan te pakken. Die extra wereld ligt op het dak.” Voor De Jong is het daklandschap geen onbekend terrein. Hij ontwierp een volledig duinlandschap voor het dak van nieuwbouwproject Groenmarkt. Martijn Duineveld is als onderzoeker aan de WUR geïntrigeerd door de relatie tussen mens en omgeving en de verschillende belangen die in de stad spelen. “Samen gaan we aan de slag met het creëren van een oase in de zwart bitumen woestijn. De treurnis van het daklandschap vraagt namelijk om verlossing” , vindt Martijn Duineveld.

Rooftop Residency

De Jong en Duineveld brengen de nachten door op het dak van het nieuwe wooncomplex OurDomain naast station Holendrecht en werken, gedurende de week, verspreid over drie daken in het gebied. Op 29 augustus wordt Rooftop Residency afgesloten met een tour door Amstel III. De Jong en Duineveld touren op een hoogwerker door het gebied en presenteren samen met We The City en Pop-Up City hun visie aan geïnteresseerden onder het genot van een high tea.

Rooftop Residency is een project van We The City, Pop-Up City, ROEF en Rooftop Revolution en wordt mogelijk gemaakt door het Creative Europe Programme van de Europese Unie en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.