Oplossing voor het beheer van openbare verlichting

BrainCreators, de specialist in digitale inspectie op basis van AI technologie, en Luminext, marktleider op het gebied van smart lighting, kondigen vandaag aan dat ze werken aan een intelligente oplossing voor het beheer en onderhoud van openbare verlichting. De nieuwe oplossing zal zowel worden opgenomen in de digitale weginspecteur Inspech van BrainCreators als het smart lighting softwareplatform Luminizer van Luminext. Het project wordt gesteund door zowel de provincie als de gemeente Utrecht.
Oplossing voor het beheer van openbare verlichting| Land Water

Luminext heeft met Luminizer een platform ontwikkeld om de openbare verlichting van gemeenten op afstand te beheren, te monitoren en aan te sturen. Op deze manier kunnen gemeenten vanaf de computer de straatverlichting per locatie overzien en het lichtniveau actief bijsturen wanneer gewenst. BrainCreators heeft daarnaast Inspech ontwikkeld, een intelligente oplossing voor visuele weginspectie. Door beide oplossingen te combineren is het mogelijk om naast visuele inspecties voor wegen, ook openbare verlichting en andere smart city assets verregaand automatisch te inspecteren. Hierdoor hoeft er niet meer handmatig te worden gecontroleerd en kunnen inspecteurs vanaf hun computer consistenter, sneller en veiliger inspecties uitvoeren tegen lagere operationele kosten.

Voorspellingen onderhoud verlichting

Bovendien wordt alle data van Luminizer en Inspech met elkaar gedeeld. Hierdoor wordt de kwaliteit van objectgegevens verbeterd en verrijkt, zodat er op basis van de data voorspellingen (predictive maintenance) kunnen worden gemaakt over het te plegen onderhoud. Een ander voordeel van de samenwerking is dat ook het energieverbruik van verlichtingsinstallaties beter in beeld kan worden gebracht. Door verschillende data te combineren, zoals meetgegevens, branduren en het verbruik, kan voor het gehele areaal een compleet energieoverzicht worden getoond waarbij maatregelen en instellingen worden voorgesteld om het energieverbruik te verlagen.

Robert Tissing, general manager bij Luminext: “Als bedrijf zijn wij continu bezig om het Luminizer platform te verbeteren. Dankzij de samenwerking met BrainCreators kunnen we straks ook visuele inspectie toevoegen aan ons platform. Hierdoor kunnen wij het onderhoud van onze klanten nog eenvoudiger maken.” Glenn Brouwer, co-founder en chief revenue officer bij BrainCreators: “Dankzij de samenwerking met Luminext kunnen we onze digitale inspecteurs verrijken met domeinkennis over openbare verlichting. Hierdoor kunnen we naast wegen ook openbare verlichting sneller, goedkoper, veiliger en efficiënter inspecteren. Bovendien hoeven inspecteurs niet meer apart de weg op omdat ze met deze smart city oplossing vanaf kantoor beslissingen kunnen nemen op basis van een dynamische digital twin concept.”