Publieksprijs Prins Friso Ingenieursprijs voor Lutchmiah

Kwaliteit 17-03-2023
Publieksprijs Prins Friso Ingenieursprijs voor Lutchmiah

De publieksprijs van de Prins Friso Ingenieursprijs 2023 is gewonnen door Kerusha Lutchmiah, afvalwaterdeskundige bij Royal HaskoningDHV. De vakjury verkoos Jacquelien Scherpen, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen tot Ingenieur van het Jaar 2023. De KIVI Engineering Student Team Award was voor team CORE Changemakers uit Eindhoven.

Publieksprijs Prins Friso Ingenieursprijs voor Lutchmiah

Kerusha Lutchmiah: “Combineer IQ en EQ.” (Foto: Marieke Wijntjes)

De bekendmaking door het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) vond woensdag 15 maart plaats bij Boskalis in Papendrecht, gastheer van de Dag van de Ingenieur 2023. De prijs werd uitgereikt in het bijzijn van prinses Beatrix, beschermvrouwe van KIVI.

De jury prijst prof.dr.ir. Jacquelien Scherpen voor haar veelzijdigheid die ze koppelt aan inhoudelijke diepgang. Ze werkt onder meer aan samenwerkende robots en aan elektriciteitsnetwerken die zelfstandig bepalen waar de stroom wanneer naar toe moet. ‘Ze behoort op haar vakgebied, de meet- en regeltechniek, wereldwijd tot de meest toonaangevende wetenschappers’, schrijft de jury. ‘Jacquelien combineert dit op energieke wijze met een grote bestuurlijke nationale en internationale inzet voor de wetenschap en de techniek.’

Aan de Groningse universiteit is Scherpen een drijvende kracht achter het versterken en verbreden van het engineering-onderzoek en onderwijs. Ze werkt intensief samen met bedrijven en zet ook nieuwe opleidingen op. De jury: ‘Tegelijk zet ze zich ook in voor de zichtbaarheid van techniek in het algemeen, onder meer door jongeren te enthousiasmeren voor het vak van ingenieur en genderstereotyperingen ten aanzien van vrouwelijke ingenieurs te doorbreken. Alles bij elkaar maakt dit haar tot een rolmodel voor nieuwe generaties ingenieurs.’

Publieksprijs Prins Friso Ingenieursprijs

De publieksprijs ging naar Kerusha Lutchmiah. Zij is bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV deskundige op het gebied van afvalwater. De afgelopen jaren werkte zij aan het monitoren van Covid-19 in rioolwater, een belangrijke nieuwe manier om de verspreiding van de ziekte in de gaten te houden.

Lutchmiah: “Mijn missie is techniek (IQ) combineren met psychologie (EQ). Met het Wastewater4Covid project hebben we een methode ontwikkeld om het coronavirus te meten in het afvalwater en een tool gemaakt om de verspreiding te volgen. Afvalwater is namelijk een spiegel van de samenleving. Naast de analytische en logische kant van de zaak, was het belangrijk om ook oog te hebben voor de psychologische kant: ons mentale welzijn, want de pandemie heeft met ons allemaal iets gedaan. De impact van ons werk als ingenieurs is belangrijk voor de mens en hun omgeving – en onze gevoelens zijn verbonden hiermee. Daarom is het belangrijk om balans te hebben. Ik wil al mijn collega’s aanmoedigen om EQ vaker te integreren in hun werk en streven naar een meer holistische benadering.”

De derde finalist was Simone de Rijke, adviseur kunstwerken en teamleider para­metrisch ontwerp bij ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. Zij ontwikkelt digitale tools die betere ontwerpen mogelijk maken in de bouw en civiele techniek.

Studententeams

Voor de tweede keer werd er ook een studententeam bekroond. De winnaar van de KIVI Engineering Student Team Award is CORE Changemakers van de Technische Universiteit Eindhoven. Het team werkt aan oplossingen voor de circulaire economie. De studenten proberen het probleem van e-waste, het afval van elektronische apparaten, te tackelen met innovatieve oplossingen. De andere twee finalisten waren Green Team Twente (Universiteit Twente), dat een waterstofauto bouwt, en team !mpact (TU Eindhoven), dat vorig jaar wereldkampioen werd in de iGem-wedstrijd voor synthetische biologie.

Negende editie

Dit was de negende editie van de Prins Friso Ingenieursprijs, die het KIVI jaarlijks uitreikt. Voor de prijs komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden in de vier competenties: expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact. De prijs in vernoemd naar prins Friso, die ingenieur Luchtvaart- en Ruimtetechniek en lid van KIVI was. De winnaar van de prijs mag zich Ingenieur van het Jaar noemen. Nog niet eerder waren er alleen vrouwen onder de finalisten.