Recordaantal gemeenten voor NK Tegelwippen 2023

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is weer van start. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 vervangen Nederlanders massaal (tuin)tegels door groen om onze steden en dorpen klimaatbestendiger te maken en biodiversiteit te bevorderen. Waar het kampioenschap in 2020 begon met twee gemeenten, strijden dit jaar een recordaantal van ruim 150 Nederlandse gemeenten met elkaar om vergroening te stimuleren. Ook in België vindt dit jaar voor het eerst een tegelwip-competitie plaats. De aftrap wordt vandaag gedaan met een heus nationaal wip lied. Pak je schep, zing mee met ‘Wip Holland Wip’ en vergroen je tuin.

Recordaantal gemeenten voor NK Tegelwippen 2023| Land Water

Sinds de eerste editie in 2020 zijn in totaal al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld via de website van het NK Tegelwippen. Dat staat gelijk aan circa 55 voetbalvelden. Het succes van de nieuwe Nederlandse volkssport is ook over de grens opgemerkt. Dit jaar wordt het allereerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen georganiseerd, in samenwerking met creatief bureau Frank Lee, de grondleggers van het NK Tegelwippen. Tijdens het Nederlandse Kampioenschap moeten het komende half jaar miljoenen tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. De standen worden bijgehouden op de website, de teller vind je hier.

Waarom NK Tegelwippen?

Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering – zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, wijst zelfs uit dat het planten van bomen in steden het aantal sterfgevallen als gevolg van extreme hitte met maar liefst een derde kan verminderen. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. 

Staat van Nederlandse tuinen

Op dit moment is ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft betegeld. Dat blijkt uit een recent rapport van Stichting Steenbreek. In de drie grote steden is zelfs bijna twee op de drie tuinen voor meer dan de helft dichtgelegd met tegels. Het NK Tegelwippen laat met dit kampioenschap zien dat het anders kan en dat ieder zijn steentje kan bijdragen voor een groener Nederland.

Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman, is ambassadeur van de campagne. “Al het water van flinke hoosbuien kan beter de grond in als onze tuinen werken als spons. Tijdens hete zomers scheelt een groene tuin zo een paar graden”, zegt Lodewijk. “Je hoeft niet gelijk de hele tuin in een keer aan te pakken. Begin gewoon eens met het wippen van vier tegels en zet bijvoorbeeld wat biologische kruidenplantjes uit de supermarkt in de grond.”

Wip Holland Wip

Vanaf vandaag starten ruim 150 gemeenten door heel het land met het verwijderen van de eerste tegels. Zo test wethouder Marc Teutelink in Enschede zijn spierballen met een poging tot het wippen van een asfaltplaat van 3800 vierkante meter. Dit staat gelijk aan 41.800 tegels. In Amsterdam nemen ambtenaren de schep ter hand en vergroenen een plein dat 's zomers geteisterd wordt door hitte. In Capelle aan den IJssel vervangt wethouder Nico van Veen samen met scholieren van drie scholen tegels van het schoolplein door geveltuintjes. Haarlem trapt luidkeels af met hun eigen Tegelwip Lied op de Grote Markt en Rotterdam start met een optocht door de stad. 

“De rivaliteit ligt hoog en gemeenten spannen zich in om er met de winst vandoor te gaan”, aldus Eva Braaksma, van creatief bureau Frank Lee (organisatie NK Tegelwippen). “Vorig jaar gaf Rotterdam voetbalgras uit de Kuip weg in ruil voor tegels, werden er door hele buurten geveltuinen aangelegd en verschenen er zelfs enthousiaste strijdliederen.”

Om een handje te helpen, zijn er in veel gemeenten diverse initiatieven die je helpen om je tuin te vergroenen. Van Tegeltaxi’s die gratis je gewipte tegels ophalen tot subsidies op de aanschaf van planten. Ook kun je in verschillende gemeenten gratis een geveltuintje laten aanleggen. Inspiratie in de vorm van tuintips en best practices van andere steden zijn gebundeld op de website van NK Tegelwippen. 

Gouden Schep, Gouden Tegel en Publiekswipper

Wippen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar bij een wedstrijd horen ook prijzen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Ook strijden gemeenten onderling met elkaar. In het oog springen de spannende derby’s tussen Amsterdam en Rotterdam, Texel en Hollands Kroon en in de Duin-en Bollenstreek belooft het een spannende poule te worden tussen Hillegom, Katwijk, Lisse en Teylingen. Andere gemeenten die er lustig op los wippen zijn onder meer Den Haag, Groningen, Tilburg en vele anderen. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. 

Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Ook als je gemeente niet meedoet met het NK Tegelwippen. Tegels worden opgeteld bij je gemeente en/of de Nationale Tegelteller. Het is een initiatief van creatief bureau Frank Lee i.s.m. collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt gesteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman is ambassadeur van de campagne.