RHDHV en Waterschapsbedrijf Limburg winnen WEX Global Award

Water/Bodem 30-03-2023
RHDHV en Waterschapsbedrijf Limburg winnen WEX Global Award

Royal HaskoningDHV (RHDHV) en Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) zijn op 28 maart uitgeroepen als winnaars van de Innovatieprijs in Gedigitaliseerd Waterbeheer op de Water & Energy Exchange-conferentie (WEX) 2023. De prijs werd gewonnen voor de implementatie van een digitale kopie (digital twin) op basis van Twinn Aquasuite-software die toezicht houdt op bijna duizend gemalen om schoon water te leveren en dreigende storingen te voorkomen.

RHDHV en Waterschapsbedrijf Limburg winnen WEX Global Award

WEX-award erkent best-in-class digitale infrastructuurprojecten en AI-initiatieven binnen de waterindustrie. Het benadrukt ook hoe de digitale transformatie van waterbeheer helpt om de modellen en leefomgevingen tot stand te brengen die nodig zijn voor een bloeiende planeet en ecosysteem.

Digital twin van Waterschapsbedrijf Limburg

De digital twin van het afvalwatertransportsysteem van WBL maakt gebruik van een big data-platform en machine learning-modellen voor probleemdetectie en voorspellend onderhoud. Deze vroege detectie op basis van de Twinn Aquasuite-applicatie stelt operators in staat actie te ondernemen om dreigende storingen te voorkomen, de prestaties te verbeteren en lekkages te verminderen, wat ecologisch schoon water oplevert.

WBL produceert gezuiverd water en zet rioolslib om in waardevolle grondstoffen en energie. Het afvalwater is afkomstig van 500.000 huishoudens en 30.000 bedrijven in de provincie Limburg. De door Royal HaskoningDHV geïmplementeerde digital twin helpt WBL om toezicht te houden op 17 rioolwaterzuiveringsinstallaties, vijf slibontwateringsinstallaties, 144 rioolwatergemalen en 800 gemeentelijke gemalen.

“In de toekomst wil WBL deze oplossing uitbreiden naar 3.000 gemeentelijke gemalen om echt inzicht te krijgen in hoe de waterketen als geheel werkt”, zegt Léon Verhaegen, senior projectleider ICT en Innovatie bij WBL.
"We zijn blij dat we een positieve impact kunnen hebben op de samenleving, door te helpen bij het oplossen van enkele van de meest urgente uitdagingen op het gebied van waterbeheer", zegt Melchior Schenk, Twinn Aquasuite business development director. "Dit is een bewijs van de expertise van Royal HaskoningDHV in de waterzuiveringsindustrie en ons innovatieve denken op het gebied van gedigitaliseerd waterbeheer."

Twinn Aquasuite-software

De Twinn Aquasuite-software gebruikt machine learning om in een zeer vroeg stadium te detecteren dat pompen beginnen te verslechteren of dat de druk in leidingen afneemt, wat wijst op een gevaar voor een verstopping. De digital twin geeft deze waarschuwingen vervolgens door aan de centrale meldkamer, waarna de operators actie ondernemen om de dreigende storingen te voorkomen.

De WEX Global Awards tonen de beste voorbeelden van strategieën voor circulaire economie in de watersector, die nodig zijn om de planeet en onze toekomstige hulpbronnen te beschermen. Het project van RHDHV en WBL demonstreerde de connectiviteit tussen de digitale en fysieke wereld en toonde excellentie in de innovatieve toepassing van technologie, terwijl het sociale en economische uitdagingen ondersteunde. De winnaars werden op 28 maart 2023 bekendgemaakt tijdens het WEX-galadiner en de uitreiking van de innovatieprijzen.