Rijkswaterstaat gunt vernieuwing A6 aan Heijmans

Rijkswaterstaat start begin 2021 met de vernieuwing van de A6 Lelystad-Noord – Ketelbrug. De voorbereidende werkzaamheden beginnen in 2020. De snelweg wordt dan in beide richtingen aangepakt. Hierdoor is het traject straks veiliger, stiller en is er een betere doorstroming tijdens werkzaamheden en incidenten. De werkzaamheden moeten eind 2021 zijn afgerond.
Rijkswaterstaat gunt vernieuwing A6 aan Heijmans| Land Water

Delen van de fundering en het asfalt worden vervangen door duurzame en circulaire oplossingen. Ook worden de vluchtstroken verbreed. Dit heeft twee voordelen: in de toekomst ontstaat er minder hinder bij onderhoud en tijdens incidenten kunnen hulpdiensten veiliger werken.

De markt uitdagen

Het verduurzamen van de werkzaamheden aan het asfalt en de fundering van de A6 leveren de meeste milieuwinst op. Daarom nam Rijkswaterstaat naast de beste prijs-kwaliteitverhouding, ook de milieueffecten van maatregelen (milieukostenindicator-waarde, circulariteit en CO2-ambitieniveau) op als beoordelingsfactor. De aannemers werden uitgedaagd om duurzame en circulaire oplossingen aan te dragen voor de werkzaamheden. Bouwbedrijf Heijmans is hierbij als winnaar uit de bus gekomen. Bas Versteegen, tendermanager Heijmans Infra: “Heijmans ging de creatieve, duurzame en circulaire uitdaging voor dit Rijkswaterstaatproject graag aan. Zo ontwikkelden we een innovatieve methode om de fundering van hoogovenslakken van de A6 te kunnen hergebruiken en passen we duurzame asfaltmengels toe.”

Moderne technologieën

Voor het vernieuwen van de fundering trekken Heijmans en Rijkswaterstaat samen op. Het funderingsmateriaal (hoogovenslakken) wordt met een innovatieve technologie zo bewerkt dat het hergebruikt kan worden in de A6. Ook het asfalt krijgt een upgrade. Het dichtasfaltbeton wordt vervangen door een deklaag van geluidreducerend duurzaam zoab.

Grote stap voorwaarts

Chris van Schalm, expert duurzaamheid bij Rijkswaterstaat: “Met deze aanbesteding heeft Rijkswaterstaat een grote stap voorwaarts gezet op weg naar klimaatneutraal en circulair werken. Ze toont durf bij het uitdagen van de markt op deze onderwerpen, en die markt heeft de uitdaging geaccepteerd. Een voorbeeld dat binnen en buiten Rijkswaterstaat hopelijk veel navolging gaat vinden.”

Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op de projectpagina A6: groot onderhoud Lelystad-Noord en de Ketelbrug.