Scholieren ontwerpen klimaatbestendige fietstunnel

Derdejaars scholieren van het Keizer Karel College uit Amstelveen wonnen op 3 juni 2020 de regionale finale van de Technasium Top Award. De provincie Noord-Holland had de leerlingenteams de opdracht meegegeven om te werken aan het vernieuwen van bruggen, fietstunnels en een dam.
Scholieren ontwerpen klimaatbestendige fietstunnel| Land Water

Van de vijf teams waardeerde de Noord-Hollandse jury het idee voor een klimaatbestendige fietstunnel het meest. De jury, bestaande uit Lindy Molenkamp, Marcel Willemse, Tino van der Giessen en Eddy van der Ploeg, was het meest onder de indruk van het ontwerp van de Amstelveense leerlingen. Zij bedachten een fietstunnel met klimaatbestendige maatregelen zoals water opslaan in irrigatiekratten en duurzame materialen zoals bamboe, natuursteen en reaktivasfalt.

Ook over de ontwerpen van het tweede team van het Keizer Karel College uit Amstelveen, het team van het OSG West-Friesland uit Hoorn en het team van Jan Arentsz uit Alkmaar was de jury enthousiast. Deze scholen kwamen op de tweede en gedeelde derde plaats.
De provincie Noord-Holland kijkt of er mogelijkheden zijn om de ideeën in de praktijk te brengen. Het winnende team mag een bezoek brengen aan de verkeerscentrale in Hoofddorp.

Lastige keuze

De jury van de provincie was erg onder de indruk van de ontwerpen van de leerlingen. Opvallend vond zij dat de leerlingen mooie digitale eindpresentaties hadden gemaakt met 3D-animaties. De jury vond het extra knap dat de teams dat in deze bijzondere tijd voor elkaar hadden gekregen. Ze vond het lastig om een winnaar te kiezen omdat alle inzendingen mooi ontworpen waren en goede elementen in zich hadden.

Technasium Top Award

De Technasium Top Award is een wedstrijd voor leerlingen uit de derde klas van het technasium. Iedere editie levert een ander bedrijf of organisatie een uitdagende opdracht. Op 28 mei 2020, ook online, was de landelijke finale van de Technasium Top Award.

Leerlingenteams van veertig technasiumscholen in Nederland kregen dit jaar van Stichting Technasium en Platform WOW de opdracht om als civiel technische ingenieurs aan de slag te gaan en een klimaatbestendig infrastructureel ontwerp te maken voor een brug, tunnel, dam et cetera. De teams die voor de provincie Noord-Holland een opdracht uitvoerden, kregen op 3 juni 2020 nogmaals de kans hun ideeën voor een jury te presenteren en in de prijzen te vallen.

Doe mee!

Naast de regionale finale van de Technasium Top Award organiseert de provincie elk jaar een aantal scholierenbattles. Dit is een onderdeel van het scholierenprogramma ‘Baas van Noord-Holland’.

Groepjes leerlingen van het voortgezet onderwijs strijden tegen elkaar om het beste idee. Wie zorgt er bijvoorbeeld voor de veiligste verkeerssituatie voor alle weggebruikers op een groot kruispunt? Of wie heeft het meest innovatieve idee voor het bouwen van een duurzame brug? Meedoen? Meld je school aan via: [email protected]