Stuw Roermond: laatste herstelwerkzaamheden afgerond

Stuw Roermond is weer helemaal hersteld. Afgelopen week zijn de laatste brugdelen erop geplaatst. Ook het laatste laswerk is afgerond en geïnspecteerd. De stuw is sinds 29 april 2022 weer volledig inzetbaar.
Stuw Roermond: laatste herstelwerkzaamheden afgerond| Land Water

Foto: © Rijkswaterstaat | Flying Eye

In februari 2022 bleek dat er scheuren in een aantal jukken zaten. Met een constructie van buizen zijn de jukken tijdelijk verstevigd. Dit wordt ook wel een schoorconstructie genoemd. Ook is er onder water gelast aan de jukken. Om aan de stuw te kunnen werken moest Rijkswaterstaat de brug die over de stuw loopt, verwijderen. Deze brug wordt gebruikt door de stuwkraan bij hoogwater. Met de kraan kunnen de schuiven in de stuw worden verwijderd zodat het water sneller weg kan stromen. Nu de stuw stabiel is en alle delen van de brug weer op hun plek liggen, kan de kraan ook weer worden ingezet. De tijdelijke schoorconstructie is intussen weer verwijderd.

Functie stuw Roermond

De stuw is bijna 100 jaar oud en een rijksmonument. De stuw zorgt ervoor dat het waterpeil geregeld kan worden binnen stuwpand Roermond (het deel van de Maas tussen stuw Linne en stuw Roermond). Het goed functioneren van de stuw is noodzakelijk voor een vlotte en veilige doorstroming van de scheepvaart over de Maas.
De vervanging van de stuw bij Roermond staat gepland rond 2035. In 2023 staat nog een keer groot onderhoud aan de stuw gepland.