Sweco verstevigt samenwerking met creatieve sector

Sweco heeft met de Sweco Design Challenge zijn samenwerking met de creatieve sector verder versterkt. Drie ontwerpers hebben in deze opdracht de publieke ruimte totaal anders ontworpen. Niet de functionele beheersbaarheid is hierin leidend: vitaliteit en het sterk veranderende klimaat staan hierin centraal. Schaduwplekken veranderen in groene kamers tegen hittestress, parken krijgen ligplekken om te werken, en neurofeedback zorgt voor vlijmscherpe ontwerpkeuzes. 
Sweco verstevigt samenwerking met creatieve sector| Land Water

Op donderdag 21 oktober koos het selectiecomité Shadow Spaces van Studio 1:1 tot ‘Design in Residence’, dat in samenwerking met Sweco in 2022 verder wordt uitgewerkt. Lucas Zoutendijk, Studio 1:1: “Ik heb hier heel veel zin in, en kijk er enorm naar uit samen aan de slag te gaan. Let’s go!”
Dit circulaire concept valt op door het benutten van het potentieel in de publieke ruimte: de ongebruikte ruimte onder viaducten. Dit idee gaat uit van dat wat er al is, zonder dat er iets nieuws voor hoeft te komen. Het heft daarnaast de barrières in steden op, door met viaductontwerp de stadsdelen juist te verbinden – en mensen met elkaar in contact komen.

Samenwerking Studio 1:1 en Sweco

Met dit design als vertrekpunt werken Studio 1:1 en Sweco samen aan de praktische uitwerking op het gebied van onder meer techniek, ecologie & biodiversiteit. Hiervoor deelt Sweco tijd en kennis, en maakt de directe koppeling met projecten. Dit concept sluit bijvoorbeeld goed aan bij opdrachten voor ProRail, Rijkswaterstaat en steden. Sweco ziet dit idee dan ook direct als de nieuwe standaard voor projecten in de praktijk.
De uitdagingen van de toekomst, zoals klimaatverandering, hittestress en vereenzaming, vergen alle perspectieven die er zijn. Zeker nu: gezien de immense bouwopgave, de schaarste van ruimte en de druk op energiebronnen is ‘omdenken’, nodig. Samenwerking met anderen, maar ook een nieuwe inrichting van de stad zijn belangrijke oplossingsrichtingen.

Creativiteit vereist 

Om tot deze noodzakelijke veranderingen te komen om de wereld leefbaar te houden is een nieuwe manier van denken, beslissen en bouwen nodig. Bij Sweco zoeken ze daarom continu naar nieuwe invalshoeken: om beter en sneller bij te dragen aan duurzame samenlevingen en toekomstbestendige steden. Daarom werken we in deze Sweco Design Challenge opzet samen met Dutch Design Foundation. Tijdens een What if Lab zijn designers uitgedaagd om met nieuwe ideeën te komen voor het ontwerp van de stad: ontwerp de stad als ontmoetingsplek die het buitenleven en de verbinding tussen mensen volop aanmoedigt.
Tijdens Dutch Design Week bleek veel interesse in alle concepten bij potentiële opdrachtgevers zoals gemeentes, overheden en projectontwikkelaars.