Te diep om te falen

De nieuwe Poldergeist-video van Simon Richter, professor aan de University of Pennsylvania, is een reactie op 'Bouwen, bouwen, bouwen' (Daniel Koerhuis) en 'Het water komt, maar wees niet bang' (Ties Rijcken).
Te diep om te falen| Land Water

Simon Richter is milieuhumanist binnen het vakgebied van de Duitse en Nederlandse studies, met een algemene belangstelling voor de culturele dimensies van duurzaamheid. Hij is lid van het Penn Program in Environmental Humanities en fellow van het Penn Institute for Urban Research. Zijn huidige onderzoek richt zich op culturele en interculturele reacties op zeespiegelstijging en overstromingen in deltasteden in Nederland, de Verenigde Staten en Indonesië, met een nadruk op Nederlandse benaderingen.

“Er is iets met deze dwang om te bouwen op de meest kwetsbare plekken en de natuur te trotseren dat vraagt om een diepere verklaring. Onze benadering van deze vraag is humoristisch en artistiek. We vragen ons af of het Nederlandse waterverhaal over de eeuwige strijd tegen het water ook verteld zou kunnen worden door middel van de metafoor van het gokken. Hebben de Nederlanders een onuitgesproken weddenschap afgesloten dat Nederland ‘te diep is om te falen’? Tijdens het onderzoek naar en het maken van deze video heeft het Poldergeist team (Simon Richter, Joshua Mosley, Justine Seo, Rebekah Lee, en Jenesis Cochrane) het genoegen gehad om met een heleboel briljante mensen te spreken. Onze dank gaat uit naar Anne-Marie Joosten-Pronk, Carolien Kraan, Eugenie Birch, Farhad Mukhtarov, Gerard Litjens, Lot Locher, Marc Konijn, Marjolijn Haasnoot, Patrick Nederkoorn, Sjoerd Groeskamp, Rolf Schuttenhelm en Tim van Hattum. We horen graag wat je van de video vindt. En van de theorie. (Had ik al gezegd dat minister Hugo de Jonge een bijrolletje heeft?)”, aldus Richter.

De video is hier te bekijken.

Ter aanvulling: een artikel over NEED verschijnt in Land+Water nr. 10-2022 (11 oktober).