Terwolde krijgt nieuwe circulaire rioolwaterzuivering

Waterschap Vallei en Veluwe gaat op circulaire wijze de rioolwaterzuivering Terwolde vernieuwen tot een moderne en duurzame rioolwaterzuivering. Voor de voorbereidende fase, de zogenaamde ontwerpfase, heeft het waterschap de opdracht aan aannemingsmaatschappij Pannekoek GWW gegund. Samen met ADS Groep, Moekotte en Witteveen+Bos gaan ze aan de slag onder de naam Combinatie Lokaal Circulair. 
Terwolde krijgt nieuwe circulaire rioolwaterzuivering| Land Water

De Combinatie Lokaal Circulair en het waterschap starten met de voorbereidende werkzaamheden. Belangrijk hierin is het ontwerpen en doordenken van alle fasen van de rioolwaterzuivering, vanaf de huidige situatie, de tijdelijke situatie tot en met de eindsituatie. Daarbij wordt goed gekeken naar hergebruik van bestaande installaties, onderdelen en materialen. Terwijl de nieuwe installatie in delen wordt gebouwd, blijft de oude installatie in bedrijf, zodat het rioolwater van inwoners en bedrijven gewoon gezuiverd wordt. Als een onderdeel gereed is, wordt omgeschakeld van oud naar nieuw. 

Circulaire rioolwaterzuivering

De rioolwaterzuivering Terwolde zuivert het rioolwater van de gemeente Voorst en een deel van de gemeenten Apeldoorn en Deventer. De zuiveringsinstallatie is in 1977 gebouwd en in 1988 voor het laatst grootschalig gerenoveerd. Om op langere termijn het rioolwater te kunnen blijven zuiveren en te voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving wordt de rioolwaterzuivering vernieuwd.

De nieuwe technische componenten van de installatie worden uitgevoerd conform het modulaire Verdygo-concept: het wordt een zuivering waarbij installaties aan te passen zijn aan de gewenste capaciteit en technologische ontwikkelingen. 

Met modulaire installaties kan gemakkelijk een installatie bij of af worden gebouwd. Ook is het makkelijker om onderdelen te vervangen bij veroudering. Hierdoor hoeft niet de gehele zuivering aangepast te worden. Deze werkwijze past in de ambitie om in 2050 een volledig circulair en duurzaam waterschap te zijn. 

Planning van de werkzaamheden

Het jaar 2021 gebruiken Waterschap Vallei en Veluwe en Combinatie Lokaal Circulair voor de voorbereidende fase. In 2022 start de bouw van de circulaire installatie. Naar verwachting is de vernieuwde circulaire zuivering in 2023 in bedrijf.