De Combinatie Lokaal Circulair en het waterschap starten met de voorbereidende werkzaamheden. Belangrijk hierin is het ontwerpen en doordenken van alle fasen van de rioolwaterzuivering, vanaf de huidige situatie, de tijdelijke situatie tot en met de eindsituatie. Daarbij wordt goed gekeken naar hergebruik van bestaande installaties, onderdelen en materialen. Terwijl de nieuwe installatie in delen wordt gebouwd, blijft de oude installatie in bedrijf, zodat het rioolwater van inwoners en bedrijven gewoon gezuiverd wordt. Als een onderdeel gereed is, wordt omgeschakeld van oud naar nieuw.
Circulaire rioolwaterzuivering
De rioolwaterzuivering Terwolde zuivert het rioolwater van de gemeente Voorst en een deel van de gemeenten Apeldoorn en Deventer. De zuiveringsinstallatie is in 1977 gebouwd en in 1988 voor het laatst grootschalig gerenoveerd. Om op langere termijn het rioolwater te kunnen blijven zuiveren en te voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving wordt de rioolwaterzuivering vernieuwd.
De nieuwe technische componenten van de installatie worden uitgevoerd conform het modulaire Verdygo-concept: het wordt een zuivering waarbij installaties aan te passen zijn aan de gewenste capaciteit en technologische ontwikkelingen.
Met modulaire installaties kan gemakkelijk een installatie bij of af worden gebouwd. Ook is het makkelijker om onderdelen te vervangen bij veroudering. Hierdoor hoeft niet de gehele zuivering aangepast te worden. Deze werkwijze past in de ambitie om in 2050 een volledig circulair en duurzaam waterschap te zijn.
Planning van de werkzaamheden
Het jaar 2021 gebruiken Waterschap Vallei en Veluwe en Combinatie Lokaal Circulair voor de voorbereidende fase. In 2022 start de bouw van de circulaire installatie. Naar verwachting is de vernieuwde circulaire zuivering in 2023 in bedrijf.