Zon op water zal naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. In 2050 wordt in Nederland tweehonderd gigawattpiek (GWp) aan geïnstalleerd zonne-energie vermogen voorspeld, waarvan 45 GWp op zee en 25 GWp op binnenwater. Belangrijke onderzoeksthema’s voor zonne-energie op zee zijn de robuustheid en levensduur van dergelijke systemen, de energieopbrengst en de ecologische effecten.
Wiep Folkerts, programmamanager zonne-energie toepassingen: “TNO feliciteert het Crosswind consortium met de gunning. We zijn trots dat we deel uitmaken van dit mooie project en we zijn blij dat we op deze manier een innovatieve bijdrage kunnen leveren aan de opwekking van duurzame energie op de Noordzee. Een combinatie van windenergie en zonne-energie op zee kan belangrijk worden voor het halen van de klimaatdoelen.”
TNO speelt sinds 2016 in Europa een leidende rol in het onderzoek en de ontwikkeling van drijvende zonneparken. Het fieldlab op het Oostvoornse meer is daarbij een belangrijke onderzoekslocatie voor toepassingen op binnenwater. Met het CrossWind-project wordt nu een belangrijke stap gezet om in de toekomst ook op de Noordzee zonne-energie te kunnen opwekken.