Tweede Kamer wil zoet Volkerak-Zoommeer

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van CDA en SGP om het voorgenomen plan voor verzilting van het Volkerak-Zoommeer definitief te schrappen. Landbouworganisatie ZLTO noemt dit 'heel goed nieuws voor de landbouw'.
Tweede Kamer wil zoet Volkerak-Zoommeer| Land Water
Het Volkerak bij Dinteloord. (Foto: Beeldbank RWS)

Een combinatie van extreme droogte in opeenvolgende jaren en verzilting in de Zuidwestelijke Delta zetten de zoetwatervoorziening onder druk zet, schrijven de Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Chris Stoffer (SGP) in de motie die ze naar de Tweede Kamer stuurden. Daarom is het nodig het plan voor verzilting van het Volkerak-Zoommeer definitief te schrappen. Eerder besloot de regering al een besluit hierover uit te stellen tot 2030

Verzilting Volkerak-Zoommeer voorkomen

ZLTO noemt het ‘heel goed nieuws voor de landbouw’ dat de Tweede Kamer de motie heeft aangenomen. De organisatie heeft zich de afgelopen jaren bij de politiek hardgemaakt om verzilting van het Volkerak-Zoommeer te voorkomen.

Het tweede zoetwaterbekken van Nederland – op de grens van West-Brabant, Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden – is volgens de agrarische belangenvereniging cruciaal voor de landbouw. Ze hoopt dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) besluit om het voorstel ook daadwerkelijk uit te laten voeren.