Van Gelder reikt duurzaamheidsverslag 2020 uit

“Meebouwen aan een veiliger en duurzamer Nederland.” Zo vatte algemeen directeur Henri van der Kamp de ambities van infrabouwer Van Gelder samen. Op donderdag 27 augustus overhandigde hij het eerste exemplaar van het duurzaamheidsverslag 2020 aan Fries Heinis, algemeen directeur van Bouwend Nederland. De overhandiging vond plaats op de door Van Gelder aangelegde Natuurboulevard in Oostvoorne. Bij de aanwezigheid was ook Lies van der Pol, wethouder van Westvoorne, aanwezig.
Van Gelder reikt duurzaamheidsverslag 2020 uit| Land Water

In het duurzaamheidsverslag van Van Gelder zijn alle doelstellingen, acties, behaalde resultaten en investeringen op het gebied van duurzaamheid vermeld. Van der Kamp: “We hebben in 2020 fors geïnvesteerd in nieuw elektrisch materieel zoals een grote haspelwagen, een 45-ton boormachine, heftrucks en een grote asfalt afwerkmachine. Dit is nodig om de voortrekkersrol die we hebben te vervullen en aan de vraag uit de markt te kunnen blijven voldoen.” Daarnaast zijn in 20202 een duurzaamheidsdashboard en gebruikersvriendelijke app ontwikkeld waarmee de uitstoot van emissies voor Van Gelder en zijn opdrachtgevers inzichtelijk en aantoonbaar gemaakt kunnen worden. Mede hierdoor heeft het bedrijf recent het certificaat voor de CO2-prestatieladder niveau 5 weer verdiend. 

‘Duurzaamheid bovenaan de agenda bij Van Gelder’

De overhandiging van het duurzaamheidsverslag aan Fries Heinis, algemeen directeur van Bouwend Nederland, is veel meer dan een symbolische handeling. “Het thema duurzaamheid staat bij Van Gelder hoog, zo niet bovenaan de agenda, aldus Van der Kamp. “De recente overstromingen in Limburg en de heftige branden in Zuid-Europa zijn toe te schrijven aan klimaatverandering. Als Van Gelder nemen wij onze verantwoordelijkheid en dragen we ons steentje bij. Veilig en duurzaam werken zijn geen onderscheidende waardes meer, maar randvoorwaarden om te kunnen ondernemen.” 

Natuurboulevard Oostvoorne

De presentatie en overhandiging vonden plaats op Natuurboulevard in een Natura-2000 gebied in Oostvoorne. Een project dat door Van Gelder honderd procent elektrisch is uitgevoerd en daardoor geen negatieve impact op de flora en fauna in dit gebied heeft. Van Gelder bouwt zijn kennis op het gebied van emissievrij werken verder uit met de uitvoering van dit bijzondere project. 
Van der Kamp gaf aan dat de volle inzet op duurzaamheid als een verplichting en verantwoordelijkheid naar de maatschappij wordt gezien. “Onze ambities liegen er niet om en 2025 is daarbij een belangrijke deadline. In dat jaar zijn onze eigen kantoren energieneutraal; alle machines fijnstofneutraal en al onze projecten stikstofneutraal. En in 2030 werkt Van Gelder 40 procent circulair en 100 procent klimaatneutraal. Dat is geen wens, maar een hard doel.”

Fundamentele bijdrage

Fries Heinis roemde de inzet van Van Gelder op duurzaamheidsgebied. ““Het is mooi om in dit verslag, maar nog concreter op dit project te zien dat Van Gelder het niet bij woorden laat. Met vele andere bedrijven in de Bouw & Infra investeert Van Gelder fors in duurzaamheid. Op deze wijze levert de sector een fundamentele bijdrage aan het verbeteren van de leefomgeving en het klimaat.”